Алайнери Dentalign – как да постигнете перфектната усмивка? #МожеБезБрекети

Здравейте, прекрасни хора! Щом сте тук, значи и вие търсите вариант да не криете повече усмивката си, в която някой зъб така упорито си е харесал място, което по законите за „красота“ се оказва неправилното. Да бъда ли честна? Не знам, дали в обкръжението ми има човек, който да е носил повече способи за изправяне на зъби от мен. Като започнем от нощни шини като малко дете, преминаваме през 3-годишен курс брекети за изправяне на зъби + захапка, след това още една шина в студентските ми години за спрaвяне с поразията на изкривените зъби след брекети….и стигнем до алайнерите, за които ще си говорим днес. Прочела съм хиляди форуми, изгледала съм безброй видеа в YouTube, обсъдила съм зъбите на голяm брой мои познати…посетила съм не една клиника, а крайният резултат – все едни 5-6 криви предни зъба, на които откровено им е тясно в моята уста и това е.

Тъй като много от вас ме попитаха къде съм провела предходните си лечения – това са клиниките Юниордент за брекетите и Ео Дент за последните метални шини. Моето лично преживяване от там не е позитивно, да не кажа плачевно от последното, в което ми счупиха шината и ме накараха след това аз да си заплатя поправката. Но всичко е субективно – само ще кажа, че семейството ми посещава тази клиника и е доволно, така че всичко е до персонално изживяване, късмет и моето мнение не означава, че на тези места не работят добри специалисти 🙂

На тези снимки се виждат зъбите ми по средата на лечението. Предните два зъба все още не са изцяло подравнени на тези снимки.

Нека се върнем на днешна дата, какво е това алайнер и как избрах Dentalign за своето лечение. Прозрачните шини са съвременна алтернатива на иначе неестетичните брекети, които аз самата също съм носила в метален вариант. Алайнерите са незабележими, изработени от безопасен термопластичен материал и с тях изправянето на зъбите се случва за много кратък период – обикновено между 3 до 6 месеца. Те генерират микродвижения на зъбите към желаната позиция, която вие сами може да видите чрез 3D проект, който се прави преди самото лечение. Клиниката, която избрах, е SmileFactory. Посещавам я от 2 години за други ортодонтски лечения и в хода на разговорите при всяко мое посещение стигнахме до алайнерите като безболезнен, естетичен и достъпен вариант да изправим няколкото предни зъба, които винаги са били мой ОГРОМЕН комплекс, заради който не се усмихвах широко на снимки, сред приятели и т.н. Преминавайки през няколко лечения в живота ми, може да си направите сметка колко хиляди са отишли по моята усмивка. Именно това е причината да търся от години вариант, който на моите 25 години да мога да си позволя. Всички сме чували Invisalign, както и ориентировъчните цени, които са непосилни за един средностатистически човек, особено във възрастовата група, в която се намирам. Преди да съм отговорила на всички въпроси, които ми зададохте, искам само да кажа, че не бих искала да правя анализ между Invisalign и Dentalign, защото аз не съм лекар и мога да говоря само за моя ЛИЧЕН опит. До колкото съм наясно от всичко, което прочетох по темата, Invisaling е по-добър вариант за вас, ако имате по-тежки промени като поправяне на захапка /която аз лекувах с брекети/ или други изменения, които само ортодонт може да ви каже, как бихте могли да третирате. Моето лечение в случая с Dentalign е само ЕСТЕТИЧЕСКО и в блог поста ще си говорим именно за впечатленията ми от това лечение. Invisalign и Dentalign са търговски наименования на вид алайнери – това е общото между тях, като имат леки разлики в принципа на действие. Dentalign не имитират Invisalign, a предлагат просто подобен тип продукт, като лекарката ми го съпостави с разликата между различните видове брекети.

Pinit

Връщам се на темата 🙂

Как се спрях на DENTaLIGN ® ?

Не бях запозната с тази алтерантива на Invisalign и първоначално реагирах както повечето от вас биха – това да не е някакво копие, за което само ще хвърля едни пари и няма да има резултат? Д-р Първанова, която е мой ортодонт в Smile Factory, ме убеди, че няма такова нещо и това просто е друга фирма, предлагаща такъв тип услуга. Не оспорвам факта, че Invisalign са по-висок клас и са първите на пазара, но това не значи, че никога няма да се появат конкуренти 🙂 Аз вярвам на лекарите в тази клиника и не им отне много да ме убедят да проведем лечението.

Какво е DENTaLIGN ® ?

Алайнери, изработени да подравнят зъбите ни чрез упражняване на лек натиск върху тях до постигане на желаната позиция. Всеки комплект алайнери се прави на база взети от денталния специалист отпечатъци от горна и долна челюст. При мен отне седмица и половина – две да получа резултатите, които ще видите тук:

Pinitdentalign алайнери

Колко време ще продължи лечението?

Обикновено е между 3 и 6 месеца, но всичко е строго индивидуално според вашите нужди. При мен създадените алайнери бяха отредени да бъдат носени 3 месеца и половина за горна и долна челюст. Аз обаче разделих лечението си за максимален собствен комфорт и носих 4 месеца на горна челюст и чак сега ще започна с долна челюст, тъй като не ми беше удобно да имам едновременно в устата си двата алайнера. За да имате най-добри резултати, трябва да сте постоянни и да носите алайнерите 22 часа на ден – т.е. сваляте ги само когато се храните, пиете кафе или имате среща, на която нямате желание да сте с тях. Признавам си, имало е дни, в които съм ги слагала само вечер, затова и лечението ми се удължи с няколко седмици. Минимумът по принцип е 16-18 часа на ден. Бъдете постоянни 🙂

Колко комплекта алайнери са ми нужни?

Това отново е строго индивидуално. Аз лично имам 4 комплекта алайнери за горна челюст, като във всеки комплект има по 3 шини – soft, medium & hard. Всяка от шините се носи по една седмица – започвате със soft и завършвате с hard 🙂

Какво е усещането?

Няма как да си изкривя душата и да кажа, че в началото не се усеща болка. Но който е носил брекети, знае какво е истинска болка, така че тази при алайнерите бих я нарекла поносима. Има я само първите 1-2 седмици, след това промените не са толкова големи и затова не се усеща дискомфорт при смяната на алайнерите.

Обикновено, за да са се изкривили зъбите ви, най-вероятно няма място в устата ви за тях. За да се наредят все пак, трябва да се освободи място – с лек стрипинг, който е предварително изчислен, когато се създава и проектът ви за лечение. Стрипингът представлява леко изпиляване на зъбите отстрани, което нито е толкова неприятно, колкото звучи, нито страшно. Също така е важно да се подчертае, че не вреди на зъбите ви, както аз си мислих в началото 🙂

Мога ли да се храня с тях?

Не. Разбира се, не е невъзможно, но именно затова са алайнерите – да можете да ги сваляте винаги, когато пожелаете. Аз лично ги свалям и когато пия кафе или друга оцветяваща напитка – дори чай, тъй като все пак течността след това остава между алайнера и зъбите ви – т.е. е възможно да оцвети зъбите.

Как се почистват шините?

Аз ги почиствам сутрин и вечер с четка + паста за зъби, без да натискам. През деня изплаквам на мивка – т.е. е удобно, независимо къде се намирате.

Каква е цената?

Най-задаваният въпрос…на който няма как да отговоря с точност. Цената на лечението се определя в зависимост от сложността на конкретния дентален случай. Подчертавам, че моят случай вече не е тежък, имайки предвид, че съм носила брекети за изправяне на зъби и захапка. Сега лечението ми бе само естетическо и за горна и долна челюст излезна 1600 лева. За да разберете цената за вашия конкретен случай, запишете час за консултация.

На какъв период се ходи на прегледи?

Ако всичко върви по план, бихте могли дори да не ходите на преглед по време на лечението ви. Аз лично посещавам моя ортодонт сравнително често – на две седмици, а с последните шини всяка седмица, за да съм сигурна, че всичко върви по план…но аз съм леко обсебена на тема зъбите си, затова не правете като мен 😀 🙂

Забелязват ли се?

Категорично не. Или поне не на пръв поглед. Аз ги виждам, лекарят ги вижда, но хората около вас не ги забелязват. Те застават плътно по зъбите и са прозрачни – единствено ако сложите червило – те също ще станат целите в червило. Така че избягвайте смели цветове, макар и аз да не спазвах особено това правило.

Pinit

Изключително доволна съм от лечението и все още не мога да повярвам, как с тези алайнери за 3-4 месеца имам мечтаната усмивка, без да преувеличавам. За себе си намерих перфектния вариант, в който открих търсения от години ефект, за сума, която мога да си позволя на дадения етап от живота ми. Винаги има вариант, стига да се интересувате, да търсите, да питате. Не се спирайте на първото предложено – на мен ми предлагаха през годините на различни места от безцветни брекети до Invisalign, които както казах, уважавам като качество и действие, но са непосилни като бюджет. Това не ме отказа да търся алтернативи – и с много питане и четене – достигнах до това да се впусна в приключение с Dentalign. Доволна съм до стотинка от резултата, не съм имала проблеми и това, което искам да ви вдъхновя, е да не се отказвате пред първата пречка, защото пътят към щастието е в усмивката, а тя определено може да бъде перфектна (:

Ако имате допълнителни въпроси, пишете ми, с радост ще се опитам да ви съдействам!

*Статията не е спонсорирана. Цялото лечение съм заплатила сама. Мнението ми е на база лично впечатление. Моля консултирайте се с лекар за най-добри резултати.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.