Shop local: български модни брандове, които си заслужават

Вчера приятелите от Anomaly ме предизвикаха със страхотен темплейт в инстаграм стори, който бе голямо удоволствие за мен да попълня. Казваше се „подкрепям малкия бизнес“ и трябваше да тагнем брандове в категориите: „хапване“, „мода“, „фитнес“, „красота“, „подаръци“ и „Други“. И в променливи времена, в които не се знае какво ще се случи с малкия и среден бизнес /абе като цяло с икономиката, но не съм човекът, който да задълбава в тази тема/, бих искала да подкрепя любимите си български фирми, които сигурна съм, в момента се чудят дали да продължават напред с това, което правят, или да преустановят работа. Някои от тях имат бизнес нюх и успяват да изплуват на повърхността, въпреки тежката ситуация, но други нямат нито времето, нито възможността да използват маркетингови похвати, за да се покажат на света – че те са там, все още творят за нас. За почти две седмици мисля, че ясно доказахме, че може да изкупим рафтовете на всеки един голям супермаркет в страната, макар и никъде да не е упоменато, че светът свършва и няма да имаме достъп до хранителни магазини. Ениуей. Ако имате късмета да продължавате да имате работа и след удължаването на извънредно положение, то със сигурност и чисто човешките ви нужди остават същите като досега, за което нека бъдем искрени – трябва да сме изключително благодарни. В следващите няколко блог поста ще ви запозная с любимите си local brands, които обожавам, подкрепям, харесвам, както искате го наречете. И целта не е да ви подтикна към неразумно харчене в смутни времена, а първо – да ви запозная с интересно българско производство, зад което стоят страхотни хора, трудещи се ежедневно и предоставящи услуги и продукти на високо ниво, по нищо отстъпващо от световноизвестни брандове. И второ – ако все пак имате чисто човешкия порив да пазарувате, може да подкрепите малкия и среден бизнес в България. Независимо сега или в бъдеще – те ще имат нужда от нас дълъг период напред, тъй като едномесечната карантина ще остави огромен отпечатък върху икономиката и съм сигурна, че дълги месеци ще се възстановява – ако оцелеят на дадения етап.

Та, нека започнем с мода, защото в тази сфера се чувствам най-силна. В следващите статии ще разгледам красота, хапване, дом и подаръци.

Списъкът ми ще е поне за няколко страници текст, но ще се опитам да синтезирам тези модни брандове, за чието качество мога да гарантирам от първо лице, а в края на статията ще сложа списък и с всички останали, които са ме впечатлили по един или друг начин и смятам, че е важно да им бъде отредено място.

Започвам с Teadore. P.

Нужно ли е изобщо да ви разказвам отново за това вълшебство? С Теди, жената, която стои зад този любим мой бранд, се запознахме преди време и от тогава не съм спряла да се възхищавам на творчеството й. Дрехите на Teadore P. носят история, живот, свежест. Сътворени са с трепет, в мигове на нежно чувство и безпокойство, на най-продуктивно противоречие. С любов. …и освен, че е български бранд и зад него стои една уникална жена, пълна с енергия, позитивизъм и невероятни идеи, то самите дрехи говорят достатъчно!

Продължавам с Bloomstars.

Няма как да не сте попадали на страхотните им бели тениски с нежен надпис или дупе със сърчице. Ако сте запознати с бранда, то тогава помните със сигурност как смело започнаха – с много цвят, интересни и провокативни слогани, много енергия като цяло струеше от дрехите. В момента са по-умерени, но пък нежни, отново сътворени от изключително качествен памук и с послание – да се обичаме такива, каквито сме. А ние ви обичаме такива, каквито сте, Bloomstars, защото сте истински, стойностни и страхотни!

https://www.instagram.com/p/B8LKJC1gdNJ/

Да преминем към They ARE.

Зад бранда стоят две момичета – Мартина Бонева и Христина Чекова, които създават красота. Дрехите им са насочени към естетиката, женствеността – чрез своето изкуство искат да помогнат на жените да изразят своята вътрешна красота – чрез перфектно прилягане на дрехите по женското тяло – и не, нямам предвид прилепнали рокли, а такива, които показват красивите извивки на тялото по ненатрапчив начин. Правилните подбор на плат и умело съчетаване на текстури е в основата на They ARE – и ние сме влюбени в тях.

https://www.instagram.com/p/B7f440vDd6f/

Make a Point.

Чантите, които показват характер. Чантите, с които няма как да останеш незабелязан, защото са различни, отличаващи се от масата и с много мисъл. Нека ги представя отново, /ако ви е интересно, прочетете повече ТУК/ – Make A Point е изцяло български бранд, зад който стоят едни прекрасни дами – Нора, Соня и Алекс.  Make a point не се стреми да бъде масов, нито модерен по калъп. Той е платформа за всички, които имат какво да кажат и имат желание да оставят своята следа. Мода за тези, които я разбират по различен от наложения начин, своя собствена нека я наречем, защото чантите и раниците са сглобяеми – в различни цветове, с различни слогани – такива, които да изразяват теб самия. „More than fashion“ казват те, а аз добавям – повече от аксесоар. Чантите им са страхотни, разгледайте ги задължително 🙂

Lilian Edwards.

Откъде да започна? Тази жена е олицетворение на доброто за мен, да не говорим колко е талантлива. Тя създаде дреха по картинка от интернет за мен без да се познаваме дори – само, за да ме направи щастлива за рождения ми ден. Фееричната красота на червени сърца, след която всички се обръщат, е нейно дело. “Любовта към творчеството ми дава сила и крила в този толкова труден бизнес”, казва тя. Дрехите, които създава, са толкова цветни и различни, че определено ви съветвам да се разходите до страхотния й бутик, залепен до Старата Госпожа на Оборище. Ще ви посрещне с усмивка, с ентусиазъм ще ви покаже какви невероятни дрехи е сътворила и съм сигурна, че няма как да си тръгнете без някое изящество в ръка. Колекциите варират от екстравагантни, с много енергия и положителен заряд, до такива с по-бизнес насоченост, които да имплементирате в ежедневието си, ако професията ви налага по-строга визия.

Double Hope.

Не познавам лично момичето, което стои зад бранда, но я следвам от доста време в социалните мрежи и съм възхитена от това каква изтънченост, финес и доброта притежава. Може да я познавате от бранда NN by Nadejda, който се преименува в Double Hope. За тениските с послание, насочено към майката, не бих могла да изразя емоциите си в думи, така че ще оставя нейното представяне да ви запознае с бранда и за какво се бори:

View this post on Instagram

Hope #soon #newme

A post shared by Double Hope (@db.hope) on

“Казвам се Надежда и искам да докосна с вяра и любов тези, които се борят за живота на своите майки, както и онези като мен, които насочват към Небето любовта си, защото тази, която ги е дарила с живот, е вече там. Имам нужда да прегърна топло всеки един, който се бори с тъгата, страха и неизвестността; да посея семената на надеждата и да кажа на всички, че са победители, защото Животът винаги е победител…Идеята се роди спонтанно: като всяко изражение на обич. Простичко и сърдечно е. За мен е привилегия да мога да го сбъдна с вашата безценна подкрепа. Тези тениски са създадени, за да оставят отпечатък от любов към майката. Майката, която воюва. Майката, която е отлетяла. Това ще е линкът, който обединява нас, децата на най-добрите майки.

Diadema BG.

Няма човек, който да не е наясно с тренда наречен диадема. Някои го намират за прекалено сладникаво и детинско, за мен диадемата е аксесоар, който изразява женственост, допринася за завършване на аутфита и като цяло е любим мой детайл във визията ми. Дамата от Diadema BG срещнах случайно на едно от изданията на Миш Маш фест и мисля, че беше любов от пръв поглед. Толкова много не съм се радвала на диадеми от дете – тя създава във всякакви цветове, размери и разцветки. Дори има колаборация с KNAPP – също любим български бранд, за който тайничко мечтая някой ден да се сдобия с тяхна красота, защото дрехите им са изкуство, което говори само – карета, умело съчетание на различни принтове и много усет за стил. И връщайки се към Diadema BG – това са най-качествените диадеми, които съм слагала на главата си, а повярвайте ми, доста са минали през ръцете ми – от бутици до обикновените от fast fashion индустрията 🙂

https://www.instagram.com/p/B72uZ24DIpq/

PARAMIDONNA.

Банските на банските. Върхът на тази индустрия. Световно ниво. Не знам какво да кажа за този бранд, освен, че собственичката знае как се прави успешен продукт и бизнес с него. Всеки сезон представя колекции с най-актуалните модели, материалите, с които работи, са изключително качествени и ако не сте запознати с Paramidonna – бързо поправете тази грешка 🙂

https://www.instagram.com/p/B8EU4JunyNx/

“Черпим вдъхновение от екзотичните кътчета по света,интернационалната култура, от пъстрите нюанси на природата, женската индивидуалност и красота. Всяка колекция има собствена тема, която е отразена върху стила, принтовете и цветовете на моделите. Всеки детайл е специално подбран и грижливо изработен от дизайнерския екип, но преди всичко е направен с любов!”

Vintage Summer.

Любим бранд за дрехи, който носи толкова бохо настроение! Всичко се създава с много любов, а зад бранда стоят Ани и Тина – две усмивки с безкрайни мечти. Желанието им е дрехите им да носят свобода и да правят момичетата по-щастливи. Е, Ани и Тина, правите ни, защото вашият бранд е един от най-обичаните в последните години от момичета на всякаква възраст, които искат да се чувстват красиви, отличаващи се по непретенциозен начин и най-вече – свободни. Добавям и красивите им тефтери, които са страхотно качество, имат прекрасни корици и са изключително удобни да записвате своите мечти, задачки и всичко, което искате да увековечите на лист хартия 🙂

https://www.instagram.com/p/B5DXGT8A1_S/

“Нарекохме бранда си Vintage Summer,  за да пазим духа на лятото във всеки един момент. Затова нашите рокли ще бъдат перфектни за офиса, но и за залеза, за парти или за романтична вечеря, за събота вечер с приятели и за далечно пътуване.”

Flower’s and Co. Gallery

Слагам ги тук, защото това е събирателен образ на българската мода. Цвети, основателката на това креативно място /заедно с Ирен, която пък стои зад горепосoчения Bloomstars/, е един от най-страхотните и предприемчиви хора, които познавам. Освен силната и позитивна енергия, която излъчва, тя е пример за това как с много труд и желание, макар и с много пречки, можеш да постигнеш всичко. Във Flower’s and Co Gallery можеш да откриеш от най-интересните модни находки по нейн избор като любимата ми рокля пиано или чорапки с Фрида Кало, до най-новите артикули на добре подбрани български марки. Цвети държи на качеството, както и на усещането, което носят брандовете, които е поместила във вълшебното си кътче, кацнало в Rainbow Plaza. Мястото е перфектно и за събития, които не веднъж за ме карали да оставам с часове в този оазис на цветовете. Предполагам сте попадали и на базарите, които се случват в последно време в 365 La Opera – ако не сте ги посещавали, много сте загубили. Всички стискаме палци в бъдеще отново Flco да ни срещне на хубаво вино с любимите брандове, да си поговорим и да ми дадат толкова мотивация да вървя напред, колкото никой друг не ми е давал досега. Благодаря, че ви има!

И още:

 • Кръгче: качествени бели тениски с минималистични детайли. Безшевни, не се обръщат и препоръчвам с две ръце.
 • Fold Your Mind: български моден бранд за ръчно изработени тениски и дизайнерски дрехи в минималистичен стил. Имам няколко артикула от тях и съм доволна от качеството.
 • Maison Tina: Неподвластен на времето бранд, който взаимства елегантността от миналото и я превръща в модерен и женствен стил. По-висок клас бранд, но с изключително красиви и стойностни дрехи, които заслужават внимание.
 • Aglique: “мода у дома” бих нарекла този бранд, който има най-красивите аксесоари за банята – кърпа, която има за цел да попие водата от косата след душ. Толкова са цветни и различни – носят огромно настроение и имат огрооомен избор от десени за всеки вкус 🙂
 • Love by Iris: български бранд, чиито модели са изцяло разработени и произведени в България, използвайки висококачествени материали от цяла Европа. Характерни за марката са авторските десени, красиви дантели и специални кройки. Имат много красиви рокли, които “мернах” по време на Fete Femme фестивала 🙂
 • Chef-D’ouevre: най-красивите шалове, които съм виждала. Имаха колекция с десени на Алиса в страната на чудесата, която знаете, е любимият ми герой. Светът на Chef-D’ouevre е нежен, цветен и специален. Висок клас са, но ако искате нещо уникално в гардероба си, то това е вашият бранд 🙂
 • Beti Bones Lingerie: най-сладурското бельо на света. ОБОЖАВАМ ГО. Сладоледи, черешки, дантели, къдрички – каквото ви душа иска, ще го намерите в този бранд. Всичко се рисува на ръка и всеки артикул е уникален 🙂 Препоръчвам с две ръце!
 • 05 Studio: красиво минималистично бельо и бански. Едни от най-красивите изчистени дизайни ще откриете в този бранд. “Стремим се да представяме жени, които се чувстват щастливи и удобно в телата си. Чрез самите продукти и тяхното визуално представяне искаме да ги вдъхновим да се чувстват по-уверени с естествената си красота и извивки. 05 Studio е създаден от жени за жени.
 • Zornitsa Baeva: Страхотен български бранд висок клас, който е вдъхновен от българския фолклор. Моделите са произведение на изкуството. Създателката внедрява и различни арт вдъхновения като картини или някой просто случаен детайл, който представя по специфичен, абстрактен начин.
 • Denina Martin Collection: Всички познаваме слънчевата Денина Мартин с един от най-стилните блогове у нас. Е, от миналата година тя вече има и собствена модна линия, която е олицетворение на нея самата – красива, изтънчена, нежна и класическа. Заслужава си да разгледате новата пролетна колекция, вълшебна е 🙂

Напълно убедена съм, че след няколко дни ще допълня статията, защото има толкова прекрасни хора, които творят стойностни продукти в България. И не казвам, че трябва да ги харесвате, само защото зад марката стои българин. Казвам, че имаме с какво да се гордеем и ви го доказвам с този списък – и стоя твърдо зад мнението си за всичко изписано по-нагоре. До всеки един от тези създатели съм се докоснала по един или друг начин и съм щастлива, че покрай блога ми имам възможност дори да работя с някой от тях, да се вдъхновя и да повярвам, че и тук има изкуство. И тук може да се развиваме, стига да знаем какво искаме. С труд, постоянство, желание. Надявам се да съм ви пренесла в необятния свят на страхотните български брандове, голяма част от които се уважават и извън страната ни. Защото има можещи, работливи и отдадени хора, които искат да променят средата ни към по-добро. За което благодарим от сърце. Ние ще продължаваме да ви подкрепяме, а вие не спирайте да ни дарявате с частица от вас чрез красивите ви творения.

Pinit

*Статията не е в колаборация с нито един от брандовете.

Share

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
 • Петя
  December 27, 2020

  Благодаря за идеите – много ми допаднаха някои от брандовете, с които не бях запозната. 🙂

  • ellie
   January 27, 2021

   Радвам се, че статията ви е била полезна, благодаря!