С какво храним кучето си? Непоносимости, алергии.

Здравейте, прекрасни хора! Осъзнавам, че в блога най-често пиша за Чарли, но темите около него наистина изискват по-задълбочено проучване, защото с животинка – се учим през целия им живот. Знаете, че Чарли е Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол, но дали знаете, че те вървят ръка за ръка с не малко проблеми? Много е важно, когато взимате кученце у дома, да сте наясно, че от тук нататък следват грижи, средства, време – кучето не е играчка и ми се иска повече хора да бъдат възпитани с това мислене. Трябва да сте напълно убедени, че имате възможността да отглеждате такава душичка, защото както при хората, така и те имат здравословни проблеми, непоносимости, алергии, нужда от грижи и любов.

Захващам темата именно със започването на новия есенен сезон, който е Рай за раздразненията при Чарли. Имали сме през годините не един и два проблема с козината му и непрестанното чесане, породено от непоносимост към дадена храна или дори прахта у дома. Ветеринарите не могат да установят на какво точно се дължи алергията му /която страничните хора възприемат като наличие на бълхи – защото чесането е същото/. Посъветваха ни да променяме храната, препаратите, с които перем и чистим у дома, както и да не оставяме прах… което, повярвайте ми, в Центъра на София е почти невъзможно, предвид колко е мръсен въздухът и как на всяко отваряне на прозореца – вече има един пласт прах навсякъде из къщата.

Pinit
Credits: Shutterstock

Започнахме с промяна на препаратите, но със сигурност не подейства. Нямаше промяна и Чарли продължаваше да иска буквално да изяде кожата си, особено около зоната на задните си крачета и опашката. /тук вметвам, че с много от вас си писахме, дали проверяваме аналната му жлеза – да, не е тя виновникът, напомням, че и останалите трябва да го правите често, защото е голямо мъчение за тях, ако се е напълнила и не е изстискана на време – ние не го правим сами, а го водим на ветеринар/.

Pinit

Другата промяна, която направихме, е храната. Знаете, че вече над година и половина сме посланници на Purina Pro Plan Nature Elements – пак казвам – след като сме се запознали обстойно конкретно с тази серия, а и самият Чарли я хареса изключително много. Това е високият клас на Purina и не мога да бъда обективна в мнението си за останалите серии, а единствено за тази, тъй като с нея имаме вече голям опит. Знам, че за много от вас е важно, за нас също, храната да не съдържа пшеница, и тази серия е именно такава. Преди това сме изпробвали поне 3-4 други видове висок клас храна, за които сме чели прекрасни отзиви, но те са били с прекалено високо съдържание на протеин и Чарли не ядеше с дни, защото една порция му идваше прекалено тежка..и така съвсем му се объркваше метаболизмът. Затова и винаги апелирам към това да не се влияете от конкретна реклама, дори в момента от моя съвет, тъй като всяко същество има различни особености и вие сами трябва да откриете кое е най-доброто за вашето кученце. Когато от Purina се свързаха с нас, Чарли вече имаше дерматологичния проблем, затова с тях избрахме и конкретно Derma Care серията, защото тя ограничава хранителната непоносимост при кучетата, благодарение на богатото съдържание на животински протеин, над 80% който е изнесен от сьомга. Съдържа натурално масло, ленено семе, цинк, витамини В-комплекс, мастни киселини – които са изключително благорпиятни за подхранването на кожата и козината. От тогава има огромна промяна – първо, Чарли се храни редовно, второ – спря да му окапва козината при смяната на сезоните и както често хората му казват – “Загладил е косъм” – много по-лъскава и мека е. Разбира се, не сме излекували напълно проблема обаче с алергичната реакция, която имам предположение от какво може да е, и това е прах/акари. С прахта се опитваме да се справим, но все още не сме опитали с по-задълбочено почистване на целия дом и особено диван + легло – моля за съвет за фирма, която би могла да извърши качествено професионално почистване, в случай, че се окаже, че имаме акари.

Pinit

Но нека разгледам и най-обобщено от какво може да е предизвикана алергията на вашето куче – моля това да се приема само като сбита информация и за всякакви въпроси, свързани със здравето на вашето куче, се обръщайте към вашия ветеринарен лекар! Тази статия е с информативна цел, да обсъждаме вашия опит с алергии и непоносимости, а не е професионално лекарско мнение.

Най-честите симптоми:

 • Зачервявания, петна или пъпки – това го има Чарли около опашката и дупето
 • Струпеи, корички или удебелена кожа
 • Лющещи се или люспести области
 • Сърбеж, чесане, търкане или близане – това също го прави вече само в областта, която споменах. Преди го дразнеше цялото тяло, и по-точно козината, която явно се е повлиявала от предходните храни, с които го хранихме
 • Загуба на козина
 • Лоша миризма на кожата

Най-честите причинители на кучешки алергии са:

 • алергия към бълхи
 • към инхалатори
 • към определени храни или хранителни съставки
 • пърхут – от хора или животни
 • към определени лекарства
 • допир до материи или повърхности
 • пера
 • цигарен дим
 • парфюми
 • почистващи препарати
 • шампоани
Pinit
Credits: Shutterstock

Почти не съм срещала стопанин на куче, който да не се е оплаквал от непоносимост на своето къче към един от горепосочените причинители. С тази статия исках да ви напомня да се грижите за здравето на вашето куче, както се грижите за своето /надявам се да го правите/. Живеем в свят, който е пълен със замърсители, които допринасят за всички алергии при всяко живо същество. Много от вас ми писаха, че след направен кръвен тест, най-често срещаната алергия е към царевица и пшеница, които се срещат в голяма част от предлаганите храни на пазара. Друга интересна непоносимост, за която разбрах вчера, е към противопаразитните хапчета и пипети, които всеки месец задължително даваме на кучето си. Възможностите са хиляди, затова следете поведението на вашия домашен любимец и се старайте да му давате нужните грижи, за да има то един пълноценен и щастлив живот.

Изпитан съвет за козината: Когато къпете кучето си, го правете само и единствено с кучешки шампоан – ние го правим със специален медицински такъв, който е за чувствителна кожа, тъй като ароматизираните шампоани допринасяха за ужасни непрестанни сърбежи при Чарли като малък, докато ветеринарите не ни препоръчаха нов. Кучетата имат защитен мазен слой, който предпазва кожата срещу външни дразнители, затова е важно да използвате подходяща грижа за вашето куче, както избирате продукти и за вашата коса, например. 🙂

Напомняне:

 1. Не назначавайте сами лекарства на вашето куче, а ВИНАГИ се консултирайте с ветеринарен лекар и спазвайте ТОЧНИТЕ инструкции, които са ви дадени от него.
 2. Никога не оставяйте кучето си без консултация, ако видите нещо нередно в поведението му, както не бихте оставили детето си. Трябва навременна реакция за всяка промяна/болест/алергия, за да не се задълбочи проблемът.

Надявам се да съм ви била полезна с тази статия и ви благодаря за големия интерес, който пряовихте в Инстаграм. На линия съм да обсъдим с какви проблеми сте се сбъсквали вие, как ги решихте и като цяло вашия опит с непоносимости при вашия косматко.

*Статията е в колаборация с Purina. Мнението е изцяло мое, а Чарли се храни с храната Purina Pro Plan Nature Elements Derma Care вече от 1 година и половина.

Източници:

 1. Линк 1
 2. Линк 2
 3. Линк 3

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.