Сицилия за седмица – сбъдната мечта

Сицилия е сбъдната мечта. Тя е сън, от който не искаш да се събуждаш. Блян, по който копнееш всеки път, щом затвориш очи…

През месец април 2023 година посетихме италианския остров и определено 6-дневното ни приключение ще остане завинаги в сърцето ми. Сицилия не е моя най-мечтана дестинация – и може би това е причината да не тръгна с огромните си очаквания, а да отворя съзнанието си за всичко ново, което ни се случи. Да не се пренавиваш, да не гледаш през розовите очила всички инстаграмабъл кадри в интернет и да не гледаш видеа само от приказни залези, заснети в перфектния момент, в слънчев ден без туристи – е всичко, което съм научила себе си да не правя преди да пътуваме из света. Работя в тази сфера вече над 7 години и искрено бих ви посъветвала да си правите реално проучвания чрез “real life” кадри – било то в YouTube, чрез познати, които вече са били или просто да избегнете само перфектно курираните картички под хаштаговете от локациите, които ви интересуват. Направих всичко това преди да посетим най-желания остров за тази година, благодарение на сериала “White Lotus”, и бях подготвена, че ще стъпвам по земи, които носят южняшкия дух на Италия – свободен, леко мърляв, много жив, но и шумен в същото време. Мафията е оставила своите следи по тези земи, но най-вече в съзнанието на хората, които са обитателите им и до ден днешен. Невероятните барокови сгради, по нищо не отстъпващи на други европейски монументи, са заобиколени от мръсотия и население, което трудно вади хляба си, особено в градове като Палермо, в който най-силно усетихме тази културна разлика. Но именно това цветно разнообразие прави Сицилия ИСТИНСКО място, остров с история, а не изкуствено създаден остров като Миконос например, в който освен да спиш в луксозен хотел и да гониш изгревите и залезите със скутер по равните каменни повърхности и нито една зеленина, няма какво друго да изживееш. Обичам места, на които можеш да се слееш с местните и да усетиш друг начин на живот. Друг мироглед. Да редуваш планина и невероятни горски гледки с кристално синята вода и скритите плажове, до които можеш да достигнеш само с мнооого вървене или с лодка. 7 дни не ни стигнаха изобщо, но ви обещах, че ще ви разкажа как разпределихме нашето пътешествие, къде отседнахме, с какво се придвижвахме и защо препоръчвам на 100% да посетите острова извън сезон.

Pinit

Полети

Пътувахме с много добри полети от RyanAir & WizzAir – на тези дати бюджетът ни бе по-малко от 100 лева на човек в посока. Следете предложенията – до Catania има много добри оферти доста често, разбира се, извън сезон.

Придвижване

Взехме решение да наемем кола, за да имаме възможност да обикаляме всички места, които бяхме набелязали предварително. Островът не е толкова малък, колкото изглежда и определено препоръчвам, ако имате възможността, да направите същото. Удобството сам да разполагаш с времето си, извън графици на влакове и автобуси, е безценно, особено ако гоните и график като нас – за 7 дни да обиколим толкова много забележителности. Спряхме се на SICILY BY CAR, изключително положително клиентско обслужване, комуникацията беше лесна и приятна. Напомням, че почти навсякъде извън България ви трябва кредитна карта, а не дебитна – за подобен тип услуги. Ние избрахме Fiat 500 със свалящ се покрив, защото искахме островната идилия да е пълна.

Къде отседнахме?

Както ви споделих и по-рано в текста, за мен най-добрият период да изследвате Сицилия е април-май или октомври месец. Доводите ми не са само от чисто финансовото облекчение, но и от горещината, която в летните месеци би била непоносима – имаше моменти, в които въпреки, че беше краят на април, търсихме да се скрием под някой чадър или как да се разхладим с нещо ледено. Да, не е подходящо да влизате в морето, но дори е прекрасно за плаж – може да полежите на камъните/пясъка, без да се разпадате на съставните си части.

Така. Стигаме и до двете места, които са истинска сбъдната мечта, ако ме питате. Изключително high-class, с невероятно местоположение, обслужване и гледки. Направих съпоставка между цените в нашия период и само 2 месеца по-късно – разликата беше поне 3 пъти по-високи цени за нощувка. Ние празнувахме 10 години заедно и със сигурност това пътешествие искахме да “си направим кефа”, както се казва. Да, успяхме да си го изживеем за около 100-120 евро на нощувка, което за хотелите, които ще ви покажа, е смешна сума. Да се събудиш в реновиран манастир или пък да си кацнал на скалите до най-невероятния резерват – повярвайте ми, е истинска приказка.

Първият хотел е Baglio La Porta – в Западната част на острова. Решихме да започнем от другия му край /Катания е в Източната част на Сицилия – там кацнахме/ и накрая да се върнем отново към точката ни отлитане – именно Катания. Baglio La Porta е оазис, който може би не е за всяка хапка. Буквално се намираш на върха на скалите, в нищото. Около теб няма жива душа, само флората и фауната на острова, които повярвайте ми, са божествени в този регион. Тук усещането е за дивота, свобода и безкрайни гледки, с които можеш да пълниш очите си неспирно. Нужно е да споделя, че наистина е далеч от всичко, но пък се намира в резервата Dello Zingaro, в който друг път бих инвестирала повече от 2-3 дни – тук се намират най-приказните плажове.

Вторият хотел, който избрахме, бе истинското ни италианско приключение – стар манастир, реновиран и отворил врати за нас под името Borgo di Luce i Monasteri Golf. Ние, разбира се, не успяваме да се задържим в хотелите за повече от бавни сутрини и приказни вечери, но ако сте фенове да избирате хотелите си според дейностите, които може да извършвате в него, това е вашето място. Има огромни площи за разходки, почивка, СПА, невероятен басейн, голф игрища, ресторанти, билярд, уникален коктейл бар и какво ли още не. Тук вече се чувствах като в Тосканска идилия – сякаш времето бе спряло и всички изповядваха “il dolce far niente”- започвам вече да разбирам какво му харесват толкова на този начин на живот. 🙂 В малкото дворче, към което гледаше и стаята ни, всъщност си помечтах да имам сватба някой ден – с Боби си обещахме живот и здраве след 10 години да отпразнуваме с отбрани близки за нас хора този специален момент именно тук. Да видим! Сърцето ми остана в този комлекс, казвам ви. От тук на близко разстояние ни бяха: Ното, Таормина, Сиракуза и Катания. Искахме да видим и Модика и Рагуза, но за да не прекаляваме с туристическата програма, ги оставихме за следващ път.

Продължава на следващата страница, кликни тук:

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.