Пролетно почистване на гардероба – разпределение, хакове и must haves за сезона.

Разчистване на гардероба. Тема, която звучи толкова лесна и приятна. Всеки от нас го прави, някои по-често, други през години. Но ако не пускаме старото, няма да имаме никога място за новото в живота си, нали? 

В блога сме говорили за умно пазаруване, трендове, инвестиции, но никога не съм ви допускала реално в моето сакрално място – а именно мястото, на което държа всички дрехи, събирани през годините.

Моят гардероб не е изграден за ден и често съм ви споменавала, че съм почитател на качествените артикули, устояващи на времето, вместо преливащи шкафове с нискокачествени придобивки.

Е, как човек, който се интересува от мода и няма все още гардеробна, в която да се развихря – събира всичките си вещи и знае с точност какво има по всяко време, ще разберете днес. И за да е максимално полезно за вас, на гости поканих и професионалист в лицето на моята приятелка Милена и нейната услуга podredime.eu, която прави домът ви по-функционален, умно подреден и освободен от всичко излишно. Ами, да се захващаме!

Първо – отделете си поне половин ден, за да сте сигурни, че ще свършите работата си качествено, а не през пръсти. Работата не е малко, но крайното чувство на удовлетворение си заслужава! За да се наслаждавате на дрехите си и да може да ги съчетавате по най-добрия начин, те трябва да са видими и в добър вид, а не наблъскани на топка по редовете.

Pinit

С какво да започнете?

На първо място – изваждате АСБОЛЮТНО всичко, за да осъзнаете точно колко МНОГО притежавате. Почиствате гардероба. С Милена започнахме по сезон и вид дрехи. Приготвихме няколко кашона и големи пликове…Е, да се захващаме за работа!

1. Сезонно разпределение

Не всеки има щастието да има огромна стая само за дрехите си, но дори и големите пространства също имат нужда от редуциране. Обикновено повечето от нас ротират зимни с летни артикули, но от тази година вече не премествам „на задния” ред дебелите дрехи, а прибрахме всичко във вакуумни пликове, които сортирахме на всевъзможни места: под дивана в хола, под леглото /затова е важно да купувате мебели с пространство за съхранение, особено ако живеете в по-малки апартаментни пространства/. Отделих не едно и две неща, които не бях обличала нито веднъж този сезон. Дрехи, които вече не носят същото щастие у мен и такива, които вече съм носила прекалено много и имат нужда да бъдат предадени в контейнерите за текстил. Не се привързвайте към вещите си, пазете само това, което наистина ви е сантиментално, а не защото „някога сте си го харесвали много”.

Прибирам: палта и якета /първо се дават на химическо/, много дебели пуловери и блузи, зимни панталони и костюми, ски екип, шапки, шалове, ръкавици.

2. Сортиране на дрехите

Това е стъпката, на която не отдавах толкова голямо внимание преди. Вярвах, че имам нужда от всичко, намиращо се из рафтовете – и просто сменях зимните артикули с пролетно-летните. Винаги съм отделяла по някоя друга дреха или аксесоар, но в повечето случаи подхождах прекалено емоционално и оставях любимите си спомени да живеят чрез дрехите в гардероба, което не ни носи никакви чувства, освен на тежест заради претъпкването с вещи у дома. Милена ми помогна много – съветът ми е да вземете близък човек до вас или професионалист като нея в този момент, който да ви задава въпроси относно конкретните артикули – така много по-лесно се откъсвате и осъзнавате, че тези конкретни дрехи отдавна не са онази любима червена рокля например, с която сте били преди 7 години на плажа с любимия. Отваряйте съзнанието и сърцето си за новости!

Как разпределяхме всичко:

  • Дрехи, които запазвам със сигурност
  • Дрехи за пране или корекция
  • Дрехи за контейнери за рециклиране: Тук се поставят по-захабените артикули, които имат дефекти – избелели са, имат някоя друга дупка, променена кройка – цялостно не бихте искали някой друг да ги носи също.
  • Дрехи за дарение: Тук поставям всички дрехи, които са в добро състояние, но нямат особено модно значение. Топли пуловери, изчистени блузи и панталони… Такива, с които човек в нужда да се чувства добре, не слагайте дрехи „за боклук” в тази секция, не е уважително спрямо хората, на които ще ги предадете. В последно време предоставям моите и тези на Боби – на църква, която ги разпределя наистина там, където трябва.
  • Дрехи за продаване: В тази секция слагам само чисто нови дрехи с етикет, много high-class находки, които някой моден гуру ще оцени, или просто артикулите, които знам, че хората, обичащи мода, ще оценят. Има много платформи, в които лесно може да ги продадете – сайтове, Фейсбук групи, физически базари.

3. Подреждане на дрехите обратно в гардероба

След като сте свършили основната работа – да се отърсите от всичко ненужно, то е време за приятната част – нареждането на гардероба по начин, който ще ви носи цялото щастие на света! Както ви споделих, преди нареждах дълбоките си рафтове на два реда, като вторият ред – винаги беше неизползван – кой ще вади всичко от първия, за да стигне до нещо, което дори е забравил, че има? За това е важно да помислите за варианти на подреждане, чрез които виждате всичко при отваряне на вратата. Не трябва да има нищо скрито или натъпкано – за да виждате с един поглед какво притежавате, как може да го съчетаете и повярвайте ми – насладата е огромна. Аз лично винаги съм си мислила, че подреждам гардероба си функционално, но всъщност винаги преливаше и не виждах всичко, което притежавам. Затова и поканих на помощ човек, който да ми помогне с разпределението така, че да имам мотивацията все по-често да записвам видеа с предложения за визии в Mademoisellie – още този уикенд имах настроението и започнах да действам 

Какво направи Милена, за да изглежда по този красив и подреден начин гардеробът ми?

Предходният ден дойде на оглед, за да вземе размери и да измисли какви органайзери ще са нужни, за да направи пространството ми по-функционално и умно подредено. Освен това – най-най-важният елемент, който все отлагах заради не малката инвестиция, е еднаквостта на закачалките. Тези от химическо никога не влизат в гардероба ми, но си признавам, че имах бъркотия от дървени, такива от плат или пластмасови. Сега всички са черни, закупени от едно и също място – и изглеждат феноменално удовлетворяващо!

Закачалки: Задължително подреждане по цветове. Сложихме всички костюми, ризи, много официални панталони и рокли.

Органайзери: Спортни дрехи, панталони, тениски, потници, шалове, бюстиета.

Големи кошове на точки: платове за фоновата ми система, които са прекалено различни нюанси и стояха изключително грозно на фона на цялата красота от дрехите.

4. Списък с „какво ми липсва” в гардероба

Е, стигнахме до най-сладката част, а именно какво може да си позволите да си закупите за новия сезон. Както виждате, имам всичко необходимо и след ревизия на всеки един артикул, съм наясно от какво конкретно имам нужда, за да запълня перфектно наличното. Какво конкретно съм премахнала, а знам, че ми трябва в ежедневието. Ето и моите предложения за страхотни пролетни находки и няколко задължителни артикула, които съм забелязала, че ми помагат най-много да оформям лесно съчетаващи се помежду си визии:

Тренчът е най-важната и любима моя преходна дреха, която стои перфектно както в по-хладните дни върху пуловер, така и в съчетание с тениска, деним и кецове.

Бялата риза си е класика, която няма мърдане от класациите за непреходен стил, а пък белият костюм лично за мен е задължителен елемент от гардероба, който също може да бъде използван както за официални поводи, така и за ежедневни градски визии с кецове, каквито преобладават при мен.

За обувките и тяхната подредба ще ви разказвам друг път, но пък съм ви подготвила предложения с красиви класически кецове, два чифта от които дори имам в гардероба си и гарантирам, че са страшно удобни и функционални.

Разбира се, няма да съм аз, ако не ви покажа някои красоти на точки, но докато при мен това е обсесия от години, то тази година са тренд и може да бъде повод да им дадете шанс, защото ги има във всякакви разновидности – РАЙ за мен!

Ако вече сте изчистили гардероба от ВСИЧКО ненужно и имате липси, които да запълните, то с приятелите ми от FASHION DAYS ви предоставяме код за отстъпка: 10ELLIE – валиден е за дрехи, обувки и аксесоари до 01.05, за поръчки над 120 лв. и минимум 2 артикула в количката. Звучи по-сложно, отколкото в действителност е – просто към новите си кецове или чанта може да добавите бейсик тениска или всичко друго по-дребно, което вече сте предали нататък и имате нужда от него.

Споделете ми – това ли са и вашите стъпки за пролетно почистване на гардероба или имате друг метод и хитринки?

*Статията е в колаборация с Fashion Days. Мнението е изцяло мое.

*Благодаря и на podredime.eu за огромната помощ в подреждането и измислянето на по-функционални начини на подредба 

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.