Сицилия за седмица – сбъдната мечта

Програма:

Ден 1: Пристигане в Катания. Наемане на кола и потегляне към другия край на острова, за да отседнем в Baglio La Porta.

Ден 2: Пътуване до Agrigento, Valley of the Temples & Turkish Steps

Това приключение ви съветвам да не го правите като нас. Искрено – пътят ни дойде в повече. Бих започнала с нощувка в този район, бих се качила към нашето място с резервата – отново нощувка-две и една нощувка около Палермо. Тук локацията ни за спане бе приказна, но не особено комуникативна. Връщайки се на забележителностите – съветът ми е да започнете от Turkish Steps /Scala dei Turchi/, които се огряват до обяд на мястото, до което може да достигнете пеша. Локацията представлява естествено образувани в скалите стълбище и площадки, които се спускат към морето. Намира се по крайбрежието между градовете Реалмонте и Агридженто и са направени от мек пясъчен и ослепително бял мергел /варовикова глина/. Сигурна съм, че сте виждали най-приказните кадри на хора, които се катерят по скалните образувания – моля ви, НЕ ГО ПРАВЕТЕ. Преди не е било забранено, но от няколко години правителството се опитва да съхрани обекта от разрушение и неслучайно е заграден отвсякъде с предупредителни знаци, огради и т.н. Тъжно е, защото въпреки всичко това – все още заради едната инстаграм снимка много хора продължават да престъпват загражденията…нека просто се наслаждаваме на планетата ни, без да я рушим, хора, толкова ли е трудно? Отделете си време да се насладите на огромната плажна ивица, спрете по пътя над скалите и им се насладете отгоре – гледката е също толкова внушителна и невероятна, без да сме навредили на никого 🙂

След това бих ви препоръчала да хапнете в Agrigento – много китно градче, което има изключително красива старинна градска част. Напомням ви, че сте в Южна Италия – тук след 14:30 някъде няма да видите жива душа по улиците, време за почивка е!

Дойде време и за Valley of the Temples – една от най-големите и значими забележителности на острова. С Боби обсъждахме след разходката ни, че ако сте посещавали Pompeii – тези монументи може би няма да ви се сторят толкова невероятни, но истината е, че е много красиво място, с наистина добре запазени сгради, които е вълнуващо да се разгледат. Препоръчвам удобни обувки, шапка, вода и да отделите грубо около 3 часа в двете посоки. В най-горещите месеци не бих се разходила на тази локация – сега търсихме сянката постоянно, в края на април, не ми се мисли какъв мор ще бъде след юни месец. Паркът има два входа – на много места ще прочетете препоръки от коя страна – какво си заслужава да видите, но моето мнение е – че алеята не е толкова тежка – с бавна крачка може да се справите, без да избирате кой храм е по-красив. Всички са интересни, така че преценете просто по местата на паркинга. Билети – може да закупите предварително, особено ако сте в сезон, опашките не са малки. Долината на храмовете е национален паметник на Италия и е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. С размер от 1300 хектара – това е най-големият археологически обект в света.

Ден 3: Riserva dello Zingaro

Приблизително 1700 хектара защитен резерват, в който се намират най-най-красивите плажове на острова. Не може да се влиза с кола и превозни средства – затова се подгответе да вървите. Има и вход – 5 евро на човек. За това място бих препоръчала да си отделите цял ден за разходка, тъй като природата е давала, давала…направо се е изпуснала тук 🙂 Не съм била в такава симбиоза между кристално сини води, диви гори, палми и приказни плажове. Препоръчвам ви да отделите поне един цял ден тук, защото презаредените батерии ще са ви в кърпа вързани. И тъй като се стига до някои от плажовете доста екстремно, най-добрият вариант е да наемете лодка /извън сезон нямаше възможност, но след 1-ви май отваряха фирмите/ – така ще се насладите на всички приказни потайни местенца тук. Ех, ако и по нашите ширини забраняваха строителството и строенето на пътища на такива райски кътчета…мечти 🙂

Ден 4: Palermo & Cefalu

Събрахме багажа и съчетахме тръгването ни в посока Източна Сицилия с градовете Palermo & Cefalu. Не стигнахме и до Saint Elia, но си го сложете в списъка, ако имате повече време 🙂

Палермо е едно истински архитектурно, историческо и кулинарно бижу, което силно препоръчвам да посетите, защото в него се усеща истинският дух на Южна Италия. Локациите в града, които бяхме набелязали, са следните: Mercato di Balaro, Mondello, Chiesa di san Domenico & Giuseppe, Casa Professa. Не посетихме всички от тях, но ви ги оставям като списък, за да ги разгледате, ако отседнете за повече от ден тук. Ние решихме да се отдадем на истински кулинарен туризъм из пазарите, в които наистина се чувстваш част от сърцето на Палермо. Там то тупти на пълни обороти, храната е божествена и неповторима – направена по рецепти, предавани от поколение на поколение…не пропускайте да хапнете известните Arancini и Sfincione – особено по второто ми остана душата – вид фокача с много зехтин, лук, домати и кашкавал. И, моля ви, не слагайте розовите очила тук. Южна Италия е дива, цветна и шумна. Но именно такава е прекрасна и ако си спал само в Таормина, не си видял нищо. Изживявайте местата, които посещавате, сливайте се с местните, говорете си с тях, разберете как живеят…и просто се наслаждавайте на света, защото той е разнообразен и в това се крие именно красотата му!

В Палермо ви препоръчвам да не изпускате и Casa Professa – най-красивата църква, която съм посещавала някога. В Италия знаем колко подобни места има, затова отсявам най-доброто и ви споделям, че ще останете очаровани от детайлите и величието на това здание.

След като хапнахме вкусно, пихме пенливо вино на площада и се насладихме на лудницата на големия град, се отправихме към най-приказното градче, което може да съществува, а именно Cefalu. Доскоро незнайна локация, приемаща хора само за няколко месеца в годината, се е превърнала в малко запазено бижу, което грабва вниманието ти мигновено. Туризмът тук биквално е разцъфнал покрай социалните мрежи – ето ви положителен пример за това как може Интернет да се използва правилно. Чефалу е китно място, с красиви каменни улички, невероятен огромен пясъчен плаж и изключително зареждаща атмосфера. Тук нямате норми за догонване – просто се разходете, хапнете cannoli с шамфъстък, изпийте едно вино с гледка към морето и се насладете на безгрижието, което цари сред хората.

Ден 5: Noto

Предната вечер сме пристигнали след дълъг път в приказния комплекс Borgo di Luce, наспали сме се и сме готови за нови подвизи. Решихме да сложим в този ден само Ното, за да балансираме сгъстената програма и да усетим все пак Италия така, както трябва – без да бързаш. Градът е сравнително близо до хотела и изборът ни този път за локация, в която да отморяваме, беше безупречен. Ното е съкровището на Сицилия – изграден е от пепелта след унищожително земетресение през 1693 година, буквално като феникс от пепелта се възражда по-красив от всякога – в изящен късен бароков стил. Сградите му в историческата част са построени така, че да са целодневно обляни в слънчева светлина, която истински заразява сърцето и душата с невероятно настроение и щастие. Градът е бил дом на множество култури – нормандска, арагонска, арабска, византийска, римска и цялата тази смесица същност е създала едно приказно място, от което не искаш да си тръгваш. Старинната част със забележителности не е голяма, затова и не е нужно да набелязвате конкретни катедрали, фонтани и сгради – всичко ще откриете по време на приятна разходка по главната улица. Тук ще си позволя да ви препоръчам ресторант, защото останахме много доволни – Modica di San Giovanni – буквално си облизахме пръстите. Точно над заведението има и безплатен музей, в който ви споделям, че ще откриете невероятни скрити гледки и си заслужава да не го пропускате. Ще ви се отвори възможност да надникнете към балконите към известната улица via Nicolaci, по която всичко е изписано до последния дейтал – орнаменти, вдъхновени от митологията, огради от ковано желязо и какви ли не причудливи форми на русалки, свинксове и изкривени лица на хора…

Отделете му поне един ден на този вълшебен град, постойте на стълбите пред катедралата, за да наблюдавате хората и ще усетите защо изсипвам толкова суперлативи за Ното в този текст. Просто е неописуемо чувството.

Ден 6: Таормина

Ех, тази Таормина. Бях чувала за града, но като един типичен Инстаграм човек – се подхлъзнах по всички красиви кадри и видеа, които гледам в последните 2-3 месеца след като изгледахме и втори сезон на любимия ни сериал “White Lotus”, сниман основно именно на тази локация. “Хайпът” е правомерен, тъй като мястото е истинска картичка и в реалност – и се оказва от онези модерни места, които не те разочароват, а напротив – разбираш защо всички са толкова луди по него. Таормина е жива, цветна и много зареждаща! За един ден може да я обиколите, но предполагам вечер човек може да усети истинския й дух – затова ако имате възможността, запазете си една нощувка тук. Има една основна дъъълга пешеходна улица Corso Umberto, която преминава през целия исторически Център на града. По нея ще стигнете до площада Piazza IX Aprile – ембематично място, от което се откриват едни от най-красивите гледки към залива Наксос, Йониийско море, Етна и руините на античния театър на Таормина, който е много величествен, но решихме да пропуснем заради липса на безкрайно време тук. След като обиколихме всякакви малки приказни магазинчета за сувенири /тук са най-качествени и силно препоръчвам да си оставите пазара за спомени за тази локация/ – се отправихме към целта – проба на популярната granita в Bam Bar. Десертът представлява нещо като скрежина със сметана отгоре в съчетание с бриош – наистина е много вкусно и освежаващо. За по-серозното ядене – посетете Osteria da Rita dal 1991, за да опитате автентичната паста ала норма /символ на сицилианската кухня и се приготвя с патладжан, домат и поръсена на ситно рикота/.

Ние не успяхме да стигнем до там, но ако имате повече време в този регион, задължително посетете остров Isola Bella – той е природен резерват, до който се стига по много тънка ивица суша. Дори преводът му е красив остров – няма как да ви разочарова 🙂

И последно – градините Villa Comunale di Taormina. Мястото е създадено по идея на британската благородничка Lady Florence Trevelyan, която пристига в града през 1884 г. Самата вила в парка е изключително запазена в много добро състояние и е наслада за очите да я разгледате отвън! Мястото е чудно за лежерна разходка, приказни гледки към самия град и просто да презаредите. Отворено е от 9 сутринта до 12 вечерта – със свободен вход 🙂

P.S. За феновете на сериала “White Lotus” – хотелът е San Domenico Palace и покрай огромното търсене – цените му са скочили до почти 4000-5000 евро на вечер. Ако имате късмет – срещу 50 евро минимална консумация на човек може да ви допуснат до бара, но вече беше запълнен, затова и не успяхме да го разгледаме.

Ден 7: Ortigia, Siracusa

Решихме да съчетаем старинната част на града Сиракуза с пътуването ни обратно към България – тъй като ни бе по път за Катания. Ortigia е под закрилата на ЮНЕСКО и има най-приказните тесни вити улички, каменни сгради и китни магазинчета. Тук няма нужда от надпревара, а от наслаждаване на вкусната храна и гледките. Има и страхотен малък плаж, ако решите да го съчетаете с разходка из града. Ние изпихме последната си напитка на пристанището, където бяхме оставили и на паркинг колата си – след което се отправихме към летището в Катания и сложихме край на едно от най-приказните ни изживявания за 10 години съвместен живот. Сицилия е любов!!!

Споделете ми, дали този гид ви е полезен, за да знам, дали си заслужава да правя за всички дестинации, които посещаваме. Ще ми бъде много интересно и кои са другите локации, които бихте ми препоръчали, ако не сте ги видяли из текста? Ще се върнем в Сицилия някой ден със сигурност, ще се радвам да допълним списъка с още приказни изживявания!

С пожелания за хиляди нови приключения! – Ели

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.