Защо е важно да имаш свое пространство, независимо от социалните мрежи. Моето начало. Хостинг. Домейн.

Шест години по-късно, дойде време да си поговорим за началото на блога ми. Ще ви разкажа защо реших да имам свое пространство, независимо от социалните мрежи. Често ми задават въпроса – „как започна всичко“? Нямам еднозначен отговор, но имам спомен колко години подред се притеснявах да изразя себе си така, както винаги съм си мечтала, гледайки всички влогъри в YouTube и четейки блогове на чуждестранни „инфлуенсъри“, които бяха толкова малко на брой в онези далееечни времена. Винаги съм имала афинитет към това да съм наясно с всичко ново около мен, да запечатвам спомени чрез красиви кадри и да разказвам истории, които нека си го кажем – не винаги са интересни дори на най-близките ни хора. И това е изцяло в реда на нещата. Семейството и приятелите ни не са длъжни да харесват изцяло нашите хобита, затова тук място намира именно свободата да се себеизразяваш и да намираш в интернет пространството свои „сродни души“, с които оценявате еднакво даден тип изкуство. Винаги съм била неразбрана, но отново бих искала да подчертая – това всъщност е прекрасно, тъй като това е водещата ми сила днес да имам точно този сайт, тази собствена медия, истински бранд, Mademoisellie. Още през 2015 година започнах да говоря на тогавашния ми приятел, вече съпруг 😊, че много бих се радвала да имам възможност да творя така, както ми се иска, без да имам филтър, без да се притеснявам кой ще е поредният познат във Фейсбук, който ще ми се подиграе под някой по-креативен АРТ колаж или ще ми напише „кой го интересува“ под мои размисли, които съм решила да споделя пред тогавашния свят в тази социална мрежа. За щастие той се вслуша в мен и намери начин да канализира тези мои пориви да започна нещо ново и най-вече свое собствено. Така в края на декември месец, 2015 година, в един изключително мразовит, но изпълнен с много щастливи емоции ден, на върха на атракция тип „Виенско колело“ в Марсилия, получих най-скъпия ми подарък до ден днешен не като материална стойност, а като жест и смисъл. Моят сайт, в който сте в момента. Боби се беше „съюзил“ с моя брат, за да ми купят домейна  mademoisellie.com /не броим грешката, че бяха запазили първоначално mademoiselleELLIE.com, която бързо оправиха :D/ и това всъщност беше ден 1 на моя нов живот – блог, който не съм и представяла колко точно ще промени живота ми. Коренно. В секундата, в която вече имах опората и някой просто ми даде малък, но толкова значим тласък, аз вече знаех за какво искам да пиша и макар и неопитна – започнах с хъс и желание. И така до ден днешен. 😊 Оставям ви линк към първият ми пост тук, за да видите откъде съм тръгнала: https://mademoisellie.com/happy-new-year/

Защо Mademoisellie?

Осъзнах, че никога не съм отговаряла на този въпрос и бих искала отговорът да се намира именно в моя сайт. Mademoisellie е измислена дума, която съдържа в себе си както името ми ellie /харесах изписването на Ели по този начин на латиница, видях го в IMVU, когато бях дете…някой имал ли е акаунт там, хора? Аз бях най-запаления фен в тази платформа и се запознавах с толкова много хора в чужбина…/, така и тъдъдъдъъъъм….думата „зели“ – така ме наричаше брат ми дълги години, у дома ме наричаха „Елка-Зелка“, така отраснах.

Pinit

И в момента работя мечтана за мен професия, която ме прави щастлива, с име, което е взаимствано от прякорите ми вкъщи през годините. Тук просто ще ви побутна и ще ви кажа – дори най-нелепата идея може да се окаже най-гениалното решение за вас самите. 😊

Защо блог, а не влог?

Първо, описвам какво намерих в една много полезна статия от СуперХостинг.БГ:

„Думата „блог“ идва от „web log“. Блог сайтовете първоначално са се използвали като лични журнали, в които хората са публикували често новини за своя живот и интереси. В днешно време блоговете се използват и от бизнеса. Блогът е списък от публикации, подредени в обратен хронологичен ред, като най-новите се показват първи.“

Pinit
Снимка: Shutterstock

Именно това исках и аз – да споделям на ежедневна база това, което ми е грабнало окото, това, което ме вдъхновява и намирам за красиво и стойностно да бъде споделено. Всичко това, съчетано с любовта ми да пиша, доведе до това да предпочета да бъда човека зад дългите текстове тук, вместо да бъда Елица Бехар – влогър в YouTube. Никога не съм се чувствала добре да бъда част от видео, в което говоря. Не се заричам, но все още, 6 години по-късно, за мен е голяма мъка да заснемам продукции, които не са кадри, а видео. Бих могла да се нарека интроверт, макар и да не показвам тази черта от характера си под никаква форма в Mademoisellie. Това е причината да започна да се занимавам и с фотография – харесва ми да навигирам процеса, да създавам идеите, да ги реализирам, обработвам и представям по свой начин пред света. Затова отварям една мнооого важна скоба за това колко е важно да знаете в какво сте добри и в кое ще се чувствате комфортно – защото такова начинание не се започва с комерсиални цели, те идват на много по-късен етап, когато станете достатъчно разпознаваеми и уважавани, когато това, което правите, има значение и стойност. Стартирайте свой собствен блог по лично желание да пишете по теми, които ви интригуват. Теми, по които имате какво да кажете. Нищо не е на всяка цена и искам да ви провокирам истински да си помислите, дали блогът е това, което си представяте да поддържате години напред. Аз мога веднага да ви дам своя отговор – ДА, това бе моя мечта, която до ден днешен отглеждам внимателно, с постоянство и много желание. Нито за миг не съм се отказала и не съм търсила бързи облаги, винаги съм писала тук от любов към възможността ни да изразяваме мислите и чувствата си чрез думи и кадри. Така че си помислете добре, дали това е само моментно „модерно“ желание, или наистина ще сте отдадени на това ваше пространство – аз все още не мога да повярвам до какви места ме е довело създаването именно на този блог и че в момента той е не само мое хоби, но и втора работа, онова, което ме направи завършения образ на Елица Бехар, Mademoisellie.

PinitMademoisellie blog

Добавям и нещо доста абстрактно като факт, но за мен лично от голямо значение при взимането ми на решение да имам блог, а не влог. Когато търся информация, аз искам да използвам времето си рационално и да извлека най-важното за мен самата в най-кратък срок. Давам пример с организирането на нашите пътешествия – обикновено изравям интернет и чуждестранните пътеписи, буквално за 2-3 часа съм събрала необходимото от над 20 блога. За да събера същото количество информация, от 20 видеа, ще ми отнеме над 2 дни например, за да ги изгледам от-до, тъй като няма как да „видя“ от коя до коя минута се говори за транспорт, настаняване – като цяло отделните точки, които мен ме вълнуват реално. Затова – когато пиша дългите си текстове, винаги се опитвам да обособя мислите си по точки, за да е лесно смилаема темата, по която разсъждавам в дадения блог пост, и възможно най-бързо читателят да може да се ориентира в това, което го интересува, ако няма времето да премине през всичко. И вие ли сте така?

Защо е толкова важно да имаме независимо от социалните мрежи пространство?

Темата е много по-дълбока от това, че се появява възможност да не скролваме с часове като зомбита в Инстаграм или Фейсбук доста често напоследък. Неведнъж е имало прехвърляне на обществото от едно – в друго приложение. Всички от моето поколение съм сигурна, че си спомнят колко вайръл беше MySpace и как бяхме убедени, че ще сме вечно в него. След това дойде Фейсбук, след него Инстаграм. В момента Тик-Ток настъпва с пълна сила, а последните две полека залязват с бавни темпове. Ефективността на тези канали смятам, че в своята си цялост, става все по-ниска, и потребителите стават все “по-умни” в разграничаването на безсмислени реклами и безцелно ровене в Инстаграм, например. Вярвам, че ако си оставил бизнеса си, бранда си, продукта/услугата си – само в ръцете на тези вайръл платформи, той така или иначе е загубен – днес ги има, утре ги няма – и се появяват нови.

Pinit

Важното е собствениците на фирми, инфлуенсърите и като цял всеки, създаващ нещо в дигиталното пространство, да инвестира и в друг тип маркетинг, да поддържа добро SEO в Google, защото до ден днешен всеки от нас търси първо там и взима решение на база много фактори – но най-вече на информацията, която излиза на първа страница, именно твоят сайт. Затова и винаги споделям като изключително важно решение за инфлуенсърите – да инвестират в своя платформа, която да устоява на времето и промените. Интернет няма да изчезне в близко бъдеще, това е ясно, докато всяка социална мрежа има годност. Инвестицията на време, енергия и ресурси само в едно направление така или иначе е необосновано и неустойчиво. Аз лично инвестирам в сайт, офлайн контакти, бизнес възможности като маркетинг експерт, за да не бъда зависима от Инстаграм, затова го направете и вие – независимо от естеството на работа. Всеки има нужда от свое „портфолио“, собствен сайт, който да го представя по най-добрия за него начин. И хубавото е – че тук ние самите представяме себе си/ бизнеса си, а не друга медия, и имаме възможността да контролираме какво ще покажем от себе си.

Защо WordPress?

В момента мога да разкажа много по темата, но при стартирането на блога ми – дори не знаех какво значи тази дума и в това няма нищо срамно. Затова всъщност има специалисти във всяка сфера и не е нужно да бъдем one man show и да разбираме от всичко. „WordPress е създаден като платформа за управление на блог сайтове. През годините обаче CMS платформата се развива и подобрява, като сега с нея може да се създават всякакви типове сайтове – лични, фирмени, онлайн магазини и други. От топ 10 млн. сайта в уеб, 42,7 % са създадени с WordPress.”

Прочети повече тук: https://blog.superhosting.bg/25-wordpress-terms.html

В WordPress мениджъра можете да:

  • възстановявате WordPress сайт от бекъп;
  • повишите сигурността му;
  • копирате или премествате WordPress на друг url адрес, с или без промяна на домейна;
  • ускорите зареждането на WordPress, чрез специално подбрани за целта уеб технологии, които не се предлагат в cPanel по подразбиране;
  • инсталирате и активирате SSL, с автоматична настройка на сайта, така че да работи по HTTPS;
  • редактирате административните данни

Това го извадих отново като опорна точка от полезния блог на Superhosting, където всъщност е поставено началото и на Mademoisellie. До преди месец бях част от хостинга на моя брат, което честно казано чак сега осъзнах, че ми пречи, тъй като с годините и натрупването на опит – имаш все повече въпроси, а по този начин не бе възможно да си следя всичко по сайта.

Предимствата да си на WordPress, а не на друга платформа, прочети тук: https://blog.superhosting.bg/wordpress-advantages.html

Като начало това, което не ни трябва, са знания по програмиране. За успешното изпълнение на първите стъпки трябва да знаем как се работи с уеб браузър и имейл, от там нататък има стъпки за всичко. Първоначалният вид на сайта ми го бе направил моят брат, тъй като повярвайте ми – дори не знаех какво е WordPress, да не говорим за темплейти, как да размествам страници, да променям шрифтове. Минаха няколко години – аз все повече не се чувствах уверена в себе си и начина, по който се представям в интернет, и взех нещата в свои ръце. Отделих няколко дни и нощи, за да чета във всяка свободна секунда как да променя вида на Mademoisellie, открих тема, която харесвам, и за няколко дни – успях да я наглася така, както виждате сайта ми в момента. Той на дадения етап отново не е в най-добрия си вид, но съвсем скоро се надявам отново да намеря мотивация да го подобря, за да бъде на нивото, на което заслужава да бъде след поредни 3 години надграждане като работа и знания в моята сфера. Това, което искам да ви кажа тук е, че всъщност затова е хостингът ви и ако имате проблеми, екипът за поддръжка в СуперХостинг.БГ е денонощен и реагират изключително бързо. За всеки един бизнес е важно да има 24/7 подкрепа в лицето на своя хостинг, особено ако не е само любителски, а от него изкарвате парите си. Определено не са „просто търговци на хостинг“ и могат да помогнат във всеки един момент, в който изпитваш трудности при правенето на сайта, аз в момента имам хиляди въпроси /все пак е сравнително ново за мен/ и постоянно ги заливам с тях.

„Хостингът е услуга, която се предлага от хостинг компаниите и представлява съвкупност от ресурси, необходими за доброто онлайн представяне на Вашия сайт – сървърно пространство, бази данни, трафик, приложения за защита на сайта, инструменти за лесно управление и ускоряване на зареждането му и други.” Прочети повече за хостинга тук: https://blog.superhosting.bg/start-here-with-wordpress-tutorials.html

Ако трябва напиша едно финално обобщение на темата днес, то е:

Не се притеснявайте, че не знаете, а се притеснявайте, че не действате.

Никой от нас не се е родил научен и честно да си призная – дори леко съжалявам, че не съм започнала по-рано със сайта си, но пак сравнително навреме осъзнах, че е важно да започнеш с малко и да надграждаш, отколкото да не пробваш, защото не можеш да го направиш перфектно от ден едно. С времето всеки от нас се учи, подобрява, и определено не бих заменила живота си и всичко, през което съм преминала, благодарение на „просто една идея за Mademoisellie”. Сигурна съм, че всеки един от вас някога е имал идея за бизнес, продукт, услуга, но се е притеснявал, дали тя е достатъчно добра. Не е нужно всички да сме смели и рискови играчи, но е важно да пробваме. Може да променим целия си живот, или да сме направили грешка, която отново да ни донесе удовлетворение и урок – и в двата случая печелим. 😊

А вие имате ли нереализирана идея за свое дигитално пространство? Разкажете ми какво ви спира да я реализирате?

*Благодаря от сърце на СуперХостинг.БГ, че ме мотивираха да възродя блога си, да се върна назад във времето и да си спомня защо изобщо започнах Mademoisellie. Този текст е част от годишна колаборация с тях, мнението е изцяло базирано на мои впечатления.  

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.