С мисъл за себе си – външен вид, баланс и подходяща грижа за кожата

Днес ще си говорим за една тема, която дълго пренебрегвах – грижата за себе си.  Ще започна от далеч, като ви разкажа малко повече за моя път към осъзнаването, че ние споделяме целия си живот с един човек – със самите себе си и затова задължително трябва да му отдаваме нужните внимание, грижа и удоволствия! 

Pinit

Винаги съм смятала, че щом видимо съм здрава и кожата ми изглежда сравнително добре, това означава едно – всичко ми е наред. Така съм живяла 25 години, може би можеше да откарам още толкова в неведение с тялото си, с това какво се случва с мен отвътре и от какво наистина се нуждая, за да съм истински ок. Визуално всичко е наред, но всъщност процесите, които се случват в нас самите не спират никога – тоест това, че ние не виждаме огромни промени, не означава, че нямаме нужда от профилактика – да видим все пак, дали случайно не се случва нещо в нас – без нашето видимо знание. Въобще вие знаете ли какво е състоянието на кожата ви, например? Знаете ли, от какво се нуждае тя във всеки етап от живота ви и най-вече СЕГА, за да е здрава, за да е свежа? Всички търсим отговори в интернет, допитваме се до познати, до познати на познати и т.н. до безкрай. И до кога? Всички станахме специалисти – след като сме прочели н-на брой статии, без да имаме образованието. Продължавам да съм на мнението и напълно заставам зад думите си, че всичко, което може да срещнете в моя блог, е просто моят опит с даден продукт, който не е сигурно, че ще бъде подходящ за вас – затова е нужно да сте наясно най-напред въобще какъв е вашият тип кожа, за да продължите напред из дебрите на медицинската козметика и четенето на статии😊 Защо ви разказвам всичко това ли? В последно време загубих баланса – и като ви казвам загубих, нямам предвид каръшка седмица или просто лошо стечение на обстоятелствата. Както Дея ми написа по-рано- “не знам Меркурий ли е, какво е, но ми такова таковата”. Разбира се, шегата настрана, всеки минава през подобни моменти и е важно да сме готови да се справим с всяка ситуация. Проблемът при мен е, че не оставям време за себе си, по никакъв начин не се грижа за тялото си, освен да поклякам или да потичам малко в парка, което е крайно недостатъчно за човек с работа на стол от 9 до 6. Да кажем, че съм приела съдбата си с тялото, което явно няма бъде точно както си го представям и без движение, плочките няма да се покажат сами, но по другите аспекти смятам, че не трябва да се прави компромис. Сънят е повече от важен, разбира се, тук смятам, че всички сме на едно мнение – за да сме ползотворни в работата и личния живот като цяло, лично според мен минимумът е 7-7,30 часа сън, ама истински – без телефони преди лягане и веднага след отваряне на очите.

Храненето – реално няма как да изглеждаме добре, ако се храним нездравословно, не се интересуваме какво слагаме в устата си и въобще за нас няма значение качеството на продуктите, с които готвим или които купуваме от магазина. От личен опит споделям, че при мен действат следните “правила” и поддържам сравнително добра форма за ниската ми физическа активност:

  • Не ям пържено под никаква форма 
  • Не ям сладко /много рядко си позволявам черен шоколад/, но в това не включвам плодовете, които обожавам 
  • Не ям junk под никаква форма – чипсове, fast food, зрънчо и т.н. 
  • Не пия сокове/сладки напитки 
  • Не пия газирано /позволявам си само газирана вода/ 
  • Ям често, но по малко 
Pinitvichy mineral 89

Разбира се, това вмъкване го направих, не защото съм диетолог и това ще помогне на вас, а за да ви покажа, че трябва да слушате тялото си. Преди години в гимназията имах хранително разстройство и определено мога да кажа, че от тогава съм извървяла мноого дълъг път към това да заобичам себе си, да разбера кое ми действа добре и кое не – и ме кара да качвам килограми, без да съм хапвала в кой знае какви количества. Всичко това отнема време, желание, търпение. И няма “закъсняла” съм вече – никога не е късно да преоткриете себе си, да промените навиците си и да се стремите ежедневно да подобрявате себе си. За мен бе адски трудно и досега не съм споделяла в блога си за този период, но смятам да спра дотук и да ви разкажа за него по-подробно някой друг път 😊  

Сега нека се върнем към друга основна грижа – тази за кожата. Това все пак е най-големият орган на нашето тяло и неговата обвивка и “дреха” като цяло. Замърсяването на околната среда, лошите навици като алкохол и тютюнопушене, неправилното хранене, стресът на работното място или дори извън него – всичко това влияе негативно както на самия вид на кожата, така и на нашето психическо и физическо здраве. Лично според мен трябва да се замислите, дали си заслужават толкова много тези “удоволствия” или пък нерви, че да залагате в замяна себе си – човекът, тялото, което ще представлява вас цял живот. Разбира се, всеки сам преценява как да протече животът му, но понякога трябва да направите компромис със себе си и своя инат, за да замените изкуственото щастие с истинското. Защото само когато тялото и духът са здрави, тогава може да сме истински щастливи. Замърсяването на въздуха за жалост е единственият фактор, който уж “не зависи от нас”, но и то е част от дълга ни като общество и всеки един да започне с малки стъпки да живее по-природосъобразно, за да не се наложи нашите деца да търсят друга планета. 

И освен вътрешната грижа за кожата, за мен е интересно да разбера вие как преценявате състоянието на кожата си – спрямо видимите признаци като бръчки, или фини линии? Как оценявате какъв тип е тя – мазна, суха, комбинирана? Вярвате ми или не, днес, точно днес, разбрах, че моята кожа е комбинирана. Има мазни участъци, както и сухи такива. Комедоните, които ми излизат под кожата, са в следствие на хормонален дисбаланс, а аз години наред съм твърдяла, че имам адски суха и чувствителна кожа, като явно само последното е вярно. Винаги съм се мазала само с АДСКИ хидратиращи продукти, вярвайки, че правя най-доброто за себе си…а какво ме накара все пак да направя първата крачка към това да се погрижа за себе си и да посетя дерматолог? В един слънчев ден присъствах на събитие, организирано в клиниката на Д-р Денкова. Само съм чувала за нея, харесвам я страшно много, но не знаех нищо конкретно нито за нея, нито за Skin Check-a, който са пуснали от тази година. Заслушах се в думите й, колко е важно всяка година да преглеждаме и кожата си, както правим и с други части на тялото, но така и не обърнах внимание. Няколко седмици по-късно, започнах да усещам, че не правя нещо като хората – въпреки тежките кремове, кожата ми бе вечно дехидратирана, от време на време ми излизаха неприятни пъпчици по лицето и като цяло най-после, на 25 години, усетих, че трябва да направя нещо – и така се озовах в клиниката на Оборище 10 при Д-р Джелятова в обедната си почивка. Буквално за 30 минути разбрах, че както се казва “my whole life was a lie” и си тръгнах щастлива, че най-после се погрижих за себе си, и удовлетворена, че вече знам от какво има нужда кожата ми. Четох, че според проучвания между 60 и 75 % от хората не знаят какъв тип е кожата им и избират козметика, терапии и процедури – доста често неподходящи както за типа й, така и за текущото й състояние. И в този ред на мисли смятам, че е редно, да споделя все пак какво ще се промени от тук нататък при мен, както и ще ви разкажа за един продукт, за който съм чела много мнения, но днес докторката ми потвърди, че е подходящ за всякакъв тип кожа, стига да се използва правилно! 

Pinit

Първо, спирам да използвам продукти за суха кожа, като ги заменя с такива за комбинирана. Второ – спирам да си правя както дерматоложката се изрази “торта” на лицето с всички хиляди кремове, които слагам сутрин, за да е уж “хидратирана” кожата ми, ами ще използвам само един продукт, който ще е достатъчен да подсигури на кожата ми нужната доза подхранване. И не на последно място – ще премахвам грима си освен с мляко, с измиващ гел, тъй като явно мицеларната вода не е моето за моментното ми състояние на кожата, която се нуждае от по-леки и неагресивни продукти.

Pinitvichy mineral 89

В този ред на мисли ще ви разкажа и за укрепващия и хидратиращ гел-бустер на Vichy, за който сигурна съм, сте чували. Ползвам го от известно време и определено мога да потвърдя, че има страхотен – най-вече освежаващ ефект! Интересното при този хидратант е, че е базиран само на 11 съставки и в основата му стои 89% концентрация на Термална минерализираща вода Vichy – вълнуващ за мен факт е, че това е дъждовна вода, която се е изваляла преди 2600 години на 50км от френския град. Тя е проникнала на 4000 метра дълбочина, а днес извира на дълбочина от 15 метра край Vichy. По пътя си водата е влезнала в контакт с огромно разнообразие от скали, като е извлякла 15 ценни минерала – полезни за здравето и кожата – пиша всичко това за онези, които споделят, че не са наясно как продукт, изграден от толкова проценти вода, може да има толкова много ползи 😊 Както се казва – водата е извор на живот и определено поемането на вода под всякаква форма в ежедневието, е полезно за тялото ни – все пак то се състои от 50-86% вода – всяка жива клетка от човешкия организъм съдържа жив воден разтвор, различен от питателните вещества. Затова е важно да си набавяме полезните й свойства под всякаква форма – а за да се “заключат” в кожата ни, Vichy Mineral 89 съдържа и хиалуронова киселина, която има свойството да задържа вода с до 1000 пъти на теглото си – така че този серум определено няма общо с термална вода, с която се пръскаме ежедневно по всякакви поводи.  

Едно от основните действия, освен мигновената хидратация, е бариерата към външните агресори като замърсяване, стрес и умора, които гелът създава върху кожата. Консистенцията е изключително лека и въобще не се усеща върху кожата – попива веднага и лицето ви е готово за следващата стъпка – хидратация / грим/ или ако имате късмета и желанието – да излезнете навън така – готови за ежедневните предизвикателства! 

По упътване, серумът може да се използва така: 

  • Като самостоятелен продукт 
  • Като първа стъпка в рутината за грижа за кожата 
  • Преди нанасяне на грим 
  • След излагане на слънце за успокояване на кожата и възвръщане на нивата на влага в нея
Pinitvichy mineral 89

Това, което аз мога да дам като съвет и при мен сработи страхотно откакто имам продукта в себе си, е следното: 

Сутрин не слагам тежки кремове, а само гел-бустера – като “основа” за грим, все пак да подготвя лицето преди фон дьо тена. Лицето се хидратира достатъчно, без да оставя мазен филм отгоре, който през деня да допринесе за “лъщене” и допълнително да запуши порите ви. Това, което ме посъветва дерматоложката за моя тип кожа е, да не използвам често КРЕМ + СЕРУМ, както съм чела в не една статия – а да нанасям по-плътната консистенция вечер, докато през деня да залагам на нещо по-леко, а именно Vichy Mineral 89. Имах възможността да направя вече няколко слънчеви бани и не мога да ви опиша успокояването на кожата, когато след плаж я подхраните с гел-бустера, оставен преди това в хладилника. Освен, че съживява кожата, изравнява тена и успокоява все пак наранената от слънцето повърхност. Каквато и защита да сте сложили преди това, лъчите са вредни и след излагане на пряка слънчева светлина определено имаме нужда от ударна доза вода – както тялото ни се нуждае от хидратация, така и кожата не трябва да остава по-назад 😊  

Pinitvichy mineral 89

А ако сте като мен и вечно торбичките и тъмните кръгове са налице, от същата серия наскоро създадоха и продукт за околоочния контур – Mineral 89 Eyes. Отпочиналият поглед е химера за мен, но това не означава, че не бих могла с малки стъпки да се боря всеки ден – да постигна поне по-свеж и здрав вид на кожата около очите, които смятам за важна част от тялото ни! Както и гелът за лице, така и този лосион е изграден отново от 89% вода Vichy, но тук освен хиалуроновата киселина, е добавена и още една съставка – кофеин, който спомага срещу следите от умора – в забързаното ежедневие няма как тя да не се изпише на лицето ни. Както и днес ми се затвърди тезата – фините линии също са важна промяна по кожата на всяка една от нас през годините и е важно да започнем “борбата” с тях още преди да са се появили, а не чак, когато вече са дълбоки и няма как да се предотврати вече тяхната поява!

Използвам лосиона сутрин и вечер, като определено има значение и как нанасяте продукта – кожата около очите е нежна и тънка, което определено трябва да ви говори, че трябва да сте по-внимателни и да го нанасяте с леки потупващи движения 😊 Кожата ми е хидратирана, освежена и определено приличам на човек – повярвайте ми, наистина имам огромни торбички и ако не са подобни продукти да спасяват положението, ще си ходя с вечно уморен поглед!

Също така за тези, които избират продукта си и според това, дали компанията е отговорна към околната среда или не, може да прочетете повече ТУК –защо харесвам марката и от тази гледна точка 🙂

Pinitvichy mineral 89

Като финал бих искала да ви мотивирам да не забравяте, че кожата е част от вас през целия ви живот. Всички материални неща като дрехи и аксесоари, по които харчим парите си, буквално идват и си отиват. Но за жалост не можете да си “купите” нова кожа, така че не забравяйте да се грижите добре за нея всеки ден и с подходящите продукти, все пак няма да получите втори шанс 😊  

Pinitvichy mineral 89
Ето така изглеждам без грим – с несъвършенства, но с моята си кожа, на която се опитвам да давам ежедневна грижа и се надявам един ден да ми се отблагодари 🙂


*Статията е в колаборация с Vichy. Преди да напиша статията, продуктите са изпробвани от мен и мнението ми е изградено изцяло на лични впечатления. Консултирайте се с дерматолог, ако имате съмнения за даден продукт или не сте сигурни какъв е вашият тип кожа.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.