С куче на море – хотел, плаж, багаж

Днес ще си говорим за почивка с куче. Напълно съм убедена, че който е водил животинката си на море, знае за какво говоря – очите на четири, торба с принадлежности като за дете, извинения на хората по кърпите, които биват заляти с пясък, сякаш вълна ги е ударила, крясъци „Стой“  и ровене на дупки до безкрай. С деца на море бих казала аз. Но щастието и любовта, която носят косматковците, си заслужават всички компромиси. И днес ще ви разкажа малко повече какво правим ние с Боби, за да може основният член на семейството ни да присъства в живота ни постоянно и да не е оставян нито един път на хотел за 3 години.

Pinit

Започвам с търсенето на хотел.

Още при тази точка, много хора се отказват. България не е известна с “pet friendly” мислене и често се оказва така, че над 50% от местата за спане не желаят да ви приютят с вашия домашен любимец. Не искам да разисквам темата, но наистина не разбирам какво би направило едно възпитано куче, повече от хора, които оставят след себе си погром. Казвам всичко това от личен опит с AirBnb апартамент, който често намираме в плачевно състояние след „хора“…а едно куче, освен косми, не знам какво друго би могло да причини на една стая, пак казвам, ако е добро и с навици /иначе не тръгвайте на път с него, ясно е/. Но да се върнем към темата с намирането на подслон. Като цяло с Боби сме големи приключенци и за нас не е важно да спим в най-лачения комплекс, или да имаме Х на брой услуги. Правим компромиси непрестанно и нито един път не сме се отказали от Чарли за сметка на хубаво преживяване на място, което искаме да посетим. Не пускат кучета – не ходим там. Често се случва в сайтовете или Booking да не е упоменато, че пускат домашни любимци, но от опит ви казвам – звънете и питайте. До Цариград се стига с питане, нали така? Понякога се оказва, че допускат малки кучета, или ако сте с голямо – имат вариант за стая, в която да ви настанят. Чарли е голям късметлия, защото за крехките си 3 години е посетил ужасно много места и различни държави – бил е два пъти на ски в Алпите, не веднъж на море в Гърция и България, покорявал е планини, бил е на сватба в Македония….списъкът ще стане дълъг, разбрахте идеята.

Pinit

Така че това са моите препоръки за търсене на хотел, който да допуска кучета:

 • Най-лесно, разбира се, би било ако търсите хотели в Booking с филтър: домашни любимци. Изборът обаче е оскъден и най-вероятно няма да откриете мечтана локация за почивка.
 • Ровете се в групи във фейсбук, в които собственици на домашни любимци споделят много полезни отзиви за места, на които са ги допуснали с техния космат член на семейството. Ето и няколко, в които аз самата членувам:
 • https://www.facebook.com/groups/1133429186716437/ – С куче на море? Къде?
 • https://www.facebook.com/groups/732569983612815/ – На почивка с куче
 • Ако и по двата горепосочени начина не сте открили своето място, опитайте чрез телефонно обаждане на хотела, който сте си харесали. Може да се окаже, че могат да направят компромис.
 • Почти всички хотели, които приемат домашни любимци, имат такса за тях. Много често тя се определя според размера на животинката и по мои наблюдения варират между 10 и 30 лева на вечер, може и малко повече, ако е по-луксозно мястото. Все едно цената за хората е правопорционална на килограмите ни. 😀 Но нека отново не изпадаме в обяснения, защото има много фактори, които не намирам за адекватни.  
 • Често хотелите взимат и депозит между 100-200 лева, които ви връщат в края на престоя ви. Той е като гаранция в случай на нанесени щети. Пак казвам – ще започна да взимам депозит и за хората в AirBnb, защото съм виждала много по-грозни гледки, постигнати от хора, от колкото от куче.
 • Случвало ни се е в Гърция до момента – да ни сложат в най-лошата си стая, заради факта, че сме с Чарли. Тръгнахме си още на първия ден и ви го давам като пример, че не само на родна земя имаме проблем с pet friendly манталитета 😊
 • Давам и последен пример, за който се сещам, на който може да попаднете като условие. Има места, които дори да позволят да сте с вашия косматко, ще ви задължат да не го оставяте сам в стаята – затова преценете добре, дали може да взимате кучето с вас на плаж, на ресторант и като цяло навсякъде, където отидете. 😊
 • Най-уникалното посрещане сме имали в The Met hotel в Солун, където освен легло за Чарли в стаята, бяха оставили 5 вида шампоан и наградки. MAGICAL!

Та, така с хотелите. Обичайно отсядаме в по-семеен тип хотели, защото те са по-склонни да пускат с домашни любимци. А и честно? По-комфортно е да има по-малко хора около вас, защото в голям хотел най-вероятно ще има кучемразци – и не го казвам с лошо, а по-скоро като факт, че все пак когато имаш куче, не придобиваш статут автоматично на човек с привилегии, а точно обратното – трябва да правиш компромис и да се съобразяваш с това, че не всеки обожава косматковци колко теб самия 😊

Преминаваме плавно и към антуража, който да носите със себе си, когато тръгвате на път с куче, особено на море. Багажът е не по-малък от това да тръгнете с деца на море, така че се въоръжете с търпение и се грижете за животинката си, защото пясъкът и водата могат да бъдат нож с две остриета за вашия космат приятел.

Започваме с отиването на плаж:

 • Много плажове не допускат животни, да не кажа, че в България по охраняемите почти не може да откриете такъв, който да ви позволи да прекарате деня под чадъра с куче…официално. Вариантите са два: или отивате леко в страни до този плаж – в неохраняемата част, или говорите със спасителя, дали правят компромис. Съвсем честно – почти навсякъде ни разрешават, стига Чарли да е на повод и да не е пуснат без каишка – да не тормози хората. В Гърция по тази тема със сигурност имате повече варианти, но предвид ситуацията тази година, по-добре да търсите варианти на родна земя. Ние сме посещавали само Северното Черноморие с Чарли и не сме имали никъде проблем – Златни пясъци, Кранево, Балчик, Крапец, Албена.
 • Часови диапазон, подходящ за кучовци на плажа. Разбира се, това зависи най-вече от породата, издръжливостта на животинката и нейното поведение. Чарли е кавалерче, което автоматично означава: проблеми със сърцето, което от своя страна води със себе си невъзможността да издържа на много високи температури. Първите години го водихме по цял ден на плаж, но не веднъж му е ставало лошо от жегата и сме преценили, че не е редно да мъчиш душичката, само за да е с теб през деня. От тази година го водим сутрин преди 11:00 или привечер – след 17:00 часа. През деня стои в стаята на климатик – нищо по-различно от обичайното му ежедневие в работна седмица, когато е самичък през деня и няма проблем с това, защото така е научен от бебе.
 • Морска вода и пясък. Плажът е както Рай за кучетата да тичат, така и възможност да изгорят лапичките си, да се нарежат на мидени черупки и какво ли още не. Да не стигаме до крайности чак с чорапки, но поне за горещината на пясъка има решение, което открихме преди време – балсам, с който намазваме лапичките на Чарли и по този начин се предпазва от изгаряне. Относно морската вода – задължително оставете кучето да ви покаже, дали обича да плува или не. Чарли обожова и може да го прави с часове. Не всяко куче може обаче, както повечето хора смятат, затова се вгледайте в действията му, без да го насилвате, защото ще се стресира. Разбира се, както и при децата – внимавайте за медузи и таралежи. 😊
 • ВАЖНО: внимавайте кучето ви да не погълне водорасли, защото имат токсично действие върху кучешкия организъм.
 • Какво да правите след плаж? Задължително отстранете поне с чиста вода морската сол от козината, ако не искате да го къпете често с шампоан /както е случаят с козината на Чарли/,  защото това ще доведе до неприятен за кучето сърбеж, а защо не и дерматологичен проблем.  
 • Игри. Предполагам е ясно, че ако сте на охраняем плаж, няма как да играете с кучето си, защото има шанс целият пясък и мокрото ви куче да се окажат върху непознат човек и неговата хавлия. Затова по-скоро оставете забавленията за по-късните часове, в които хората са се разотишли от плажа. 😊
 • Чистота. Нужно ли е да казвам, че е задължително да почиствате след кучето си? 😊
 • Сянка, вода и първа помощ. Ако все пак решите да вземете за цял ден домашния си любимец с вас, то задължително го дръжте под чадър и често го намокряйте или в морската вода, или го поливайте, за да се охлажда. Колкото вода пием ние, толкова трябва и кучето – не пропускайте да му давате често, за да не се дехидратира. Ако все пак това се случи – задължително го заведете на ветеринар възможно най-бързо, защото топлинните удари хич не са шега работа.
 • Документи. Честно ли? Невинаги се сещаме за тях, но както ние носим личната си карта, така е добре да носим и паспорта на кучето, когато сме на подобни обществени места. Никога не знаете какво може да се случи, така че ако имате възможност, взимайте и този документ в чантата за плаж. Медальон на врата е задължителен, всички сме се нагледали ежедневно на изгубени домашни кучета за съжаление, а така е една идея по-вероятно добър човек да намери кучето и да ви го върне невредимо.
 • Наградки и играчки. Лакомствата са задължителни, за да не се налага да му даваме от нашата храна, а играчката –  за занимание, ако ще е с вас повече време. Ние сме купили на Чарли мнооого дълго въже, което забучваме в пясъка и го оставяме да си играе сам, да тича и да плува, без да се притесняваме, дали ще избяга – защото той е птичар и имаме огромен проблем с това за съжаление.
 • Кърлежи. На плажа също има кърлежи, затова не пропускайте обстоен преглед на кученцето си след плаж, а обезпаразитяването всеки месец предполагам сте наясно, че е задължително. 😊
 • Подстригване на кучето. Виждала съм какво ли не, но моля ви, хора, четете. Адски много познати и непознати за мен хора с кавалери ги подстригват, за да им е по-свежо лятото. Козината всъщност не е само за красота, ами по-скоро предпазва от метеорологичните влияния. UV лъчите не са вредни само са хората, ами и за животните. И ако кучето ви е с дълга козина – то има причина за това. Ако все пак много държите да го подстрижете, то го мажете със слънцезащитен крем, както мажете и себе си, защото и тяхната кожа страда. 😊
Pinit

Постът става изключително дълъг, но ми се иска да съм максимално полезна за тези от вас, на които им предстои да пътуват на море с куче за пръв път. Какво взимаме с нас на път?

 • Самото пътуване. Чарли е роден в развъдник до Варна и още на няма и два месеца и половина е пропътувал не малко километри. Кален е, така да кажа, не повръща никога и поне с това имаме късмет. Пътува в краката ми на предната седалка, но това е меко казано безотговорно ако трябва да бъда честна и в момента обмисляме да му купим колан за кучета, защото както се грижи човек за дете и носи отговорност, така е и с кучето. Ето вариант: https://toolspanda.com/predpazen-kolan-za-domashen-lyubimec-20998.html
 • Спирайте през най-много два часа, за да се разтъпчете, да пие вода кучето и да подишате въздух. 😊

Сак с принадлежности. Да, и той си има багаж. В него има:

 • Одеало
 • Купички за път, които се сгъват и са изключително удобни
 • Храна – Purina Pro Plan Nature Elements – Derma Care
 • НаградкиAdventuros – отново на Purina, любими са му!
 • Stress out хапчета – даваме му ги в редки случаи, за момента само при дългото пътешествие с кола до Австрия. Те са като валериана за хората – имат успокоително действие и ако кучето ви е по-емоционално, няма проблем да му дадете едно хапче на път или на новото място, в което сте отседнали, за да не се стресира.
 • Лосион за почистване на уши и очи – особено важни, когато пътувате за морето
 • Шампоан – Чарли го къпем от година с дерматологичен, тъй като от другите получава сърбеж
 • Четка за сресване на козината. Ние използваме Furminator, която премахва мъртвата козина в дълбочина и е най-прекрасното изобретение. Пак падат косми, които се настаняват навсякъде по вас и около вас, но тази четка наистина премахва по-голяма част, отколкото обикновените. Заслужава си инвестицията. 😊
 • Лепка за косми. Ако нямате лепки за косми вкъщи, в колата, в офиса, в чантата, въобще имате ли куче? 😀
Pinit

Който е стигнал до тук, благодаря за търпението! Надявам се всичко горепосочено да ви е било полезно! На линия съм да обсъдим всичко, което ви интересува, относно пътуването с куче. За момента не сме оставяли Чарли на хотел, защото не съм намерила такъв, който да не ми се струва като затвор с малко по-добри условия. Когато взимаш в къщата си животно, трябва да си готов и за отговорността, която върви ръка за ръка с него. Има ли желание, има и начин. С Боби пътуваме изключително често и за момента ни се е налагало да го оставяме на семейство или познати само и единствено в случаите, когато ще пътуваме със самолет, защото Чарли е около 10 кг, а обикновено пускат кучетата при вас, ако са до 8 кг – заедно с клетката. Бих причинила стреса от летене в багажното на куче САМО и единствено, ако се налага да се местя в друга държава. 😊

Pinit

*Статията е в партньортсво с Purina. Чарли се храни с Purina Pro Plan Nature Elements вече над година и сме изключително доволни.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments
 • Ивана Калчева
  August 13, 2020

  Ох, толкова прекрасна, мила и полезна статия. Благодаря ти за нея! Бъдете здрави и много щастливи с Чарли!

  • ellie
   August 18, 2020

   Много благодаря за милите думи! Радвам се, че е полезна, постарах се да събера наистина полезна информация! 🙂

 • Владимир Илиев
  August 13, 2020

  Браво, много приятно и полезно четиво.

  • ellie
   August 18, 2020

   Много благодаря за милите думи! Радвам се, че статията е полвзна 🙂

 • Marie Stillmann Gracie
  August 23, 2020

  Good luck to your blog as I continue to follow regularly. Marie Stillmann Gracie

 • Секс шоп
  August 27, 2020

  С куче да се пътува си е предизвикателство. От опит ще кажа – винаги питайте и казвайте, че ще сте с куче, защото се случва да кажат “преди можеше, но вече не може”, без да са си обновили тази информация в сайтовете. 🙂