Старо Железаре – съживяването на едно малко населено място в България

Дори не знам как да започна. Нямам думи за това място, да не говорим колко пъти отлагаме разходката до това селце. От две години насам Старо Железаре е в списъка ми от места, които да посетим заедно с Боби в България. От малка съм истински изследовател на интересни места в страната ни, тъй като нямах право да излизам извън страната. Целият край около Северното Черноморие и Родопи са ми добре познати, но с времето искам и още и още. Разбира се, това, което е най-близо до теб, не представлява интерес – бидейки от София, може да си представите точно колко пъти сме се разходили до Пловдив и обратно. Нищо ново, макар и да е любимо за мен място! С течение на обстоятелствата обаче, предвид обстановката и несигурните времена, това лято го отдаваме на нови локации и пътешествия. След прекрасната ни разходка около Варна – Балчик, Крапец, Шабла, Тюленово, Яйлата…все уникални дестинации, решихме да съкратим дългия път към дома на две. Така се озовахме в Chateau Copsa и за мое голямо щастие, останахме очаровани. Прекрасно място, хубаво вино, невероятни гледки, тишина, еленчета, зайче + големия бонус: пускат кучета. Подчертавам, че е #notsponsored, не че това би имало значение за мен, мнението би ми било еднакво, но ако за вас е важно. 🙂

Локацията е перфектна за разходки из Сопот, Карлово – все градчета, които за мен са основопологащи за българската история. Там се намира и лифт Сопот – най-перфектното място за парапланеризъм – аз се възползвах, тъй като е изключително освобождаващо и зареждащо едноврменно, имах нужда от това.

Дойде време да тръгнем обратно към София и минавайки през Хисаря, се сетих, че с. Старо Железаре е в непосредствена близост до него – само на 12 км. Недалеч е и от Старосел, така че ако сте в района, задължително сложете селцето в плана си!

След този блог пост съм убедена, че няма как да останете безразлични.

Pinit

Всеки от нас се чувства добре в природата и малките китни селца в страната ни, но често посещаваме някое от тях само заради роднини, еко-туризъм или дадена забележителност в района. Да съживиш буквално едно такова място, което се крепи на история, носи възрожденски дух и спомени от миналото, е гениално и аз останах изумена в какво място на изкуството е превърнато село Старо Железаре. When old meets new е буквално това, което се е случило. Модерното среща класиката. Проектът, за който ви разказвам днес, представлява РИСУНКИ ВЪРХУ СТЕНИ И ОГРАДИ НА КЪЩИ.

Началото е сложено през недалечната 2015 година, когато артистът Венцислав Пирянков, живеещ и работещ в Полша, но с български корени именно от това селце, решава да възроди своето родно място.

Първоначално идеята не се е възприемала от местните, но с увеличаване на картините по стените, и броят на желаещи започнал да се увеличава. До колкото разбирам от различни източници, дори се е появил списък на чакащите, което само може да ме радва, че хората все пак са се убедили – модерното изкуство не е толкова страшно, стига да отвориш съзнанието си за него – все пак трябва да има приемственост на поколенията, нали така?

Да преминем към това какви рисунки може да откриете, къде и колко време да си отделите.

Личният ми съвет е да посетите Старо Железаре сутрин или привечер, тъй като ние направихме грешен подход с разходка между 12 и 14:00 часа – не го правете, жегата е убийствена. Селото не е малко и според мен е перфектно за разходка, без да се отегчите, защото буквално на всеки ъгъл изкача различна сюжетна линия или личност. Селото е едно живописно платно, което те изненадва приятно. Първоначално си леко стъписан, тъй като е невиждано, различно, но след това искаш и още и още. При създаването им творбите са били основно по улица МОМА /Museum of modern art/, която лесно може да откриете чрез локацията на телефона си, ако нямате времето да я намерите чрез разходка. Идеята на Пирянков и неговата съпруга Катаржина, която реално също участва в създаването на красотите, е да организират всяка година Фестивал за стенна живопис. След първата година се включват и ученици от Артистичния университет, които допринасят за над 40 рисунки по стените на селото. По зидовете са увековечени известни образи от политиката, музикалните и филмовите среди, модата, красотата…имплементирани в сюжет, в който те са част от ежедневието на най-важните герои – жителите на селото.

Сред най-известните знаменитости и творби видях: Тръмп, Бриджит Бардо, Мерилин Монро, Сталин, Цар Борис Трети, Че Гевара, Ангела Меркел, сюжети от филми като Междузвездни войни…пресъздадени са и творби на Пикасо, Ван Гог, Кийт Харинг, Анди Уорхол /НАЙ-ЛЮБИМИЯТ МИ/ и ликът на Карл Лагерфелд на няколко места, на едно от които бе изписано: “Karl Lagerfeld Atelier in Staro Zhelezare” – гениално.

Няма как да изредя всички, тъй като творбите още през 2016 са били над 40, а до днес продължават да изникват нови и нови. За жалост миналата година вандали са направили опит да заличат част от лицата на някои от личностите с червен спрей, но се надявам, че няма да има втори път, тъй като за мен Старо Железаре се превърна в дестинация номер 1 в този край и бих се връщала отново и отново.

Един от най-известните надписи тук е “ВСИЧКИ АРТИСТИ НА СЕЛО” пред “къщата” на МОМА.

Ако всеки даде частица от наученото в днешния съвременен свят на родното си място в България, не ми се мисли в какъв Рай на изкуството и технологиите бихме живяли. Но и тази стъпка е добър тласък и повод за размисъл на нас, младите.

Въпреки че отделихме над 2 часа да обиколим китното селце по малките улички с бели огради, много цветя и усмихнати хора, то съм напълно убедена, че ще се върна пак, за да открия нови творби – или да видя старите с нови очи.

Какво още може да направите в Село Железаре? Не пропускайте да се отбиете до етнографския комплекс „Дом на традициите“ или църквата „Света Богородица“. А хапването в местно заведение и добра дума на жител на селото – правят промяната за тях, и за вас в сърцето.

Изследвайте България, има защо да се гордеем.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.