Умно почистване с Betty

Както се разбрахме в предходните ми блог постове, от тук нататък освен красиви модни вдъхновения и интересни пътешествия, ще ви показвам и интересни джаджи или като цяло способи, чрез които ежедневието ви да бъде една идея по-лесно и да имате време за нещата, които обичате. Всички сме наясно, че розовият живот от Инстаграм е една химера и определено са малцина тези, които нямат никакви домашни задължения и се прибират всяка вечер в един перфектно подреден дом от само себе си 🙂

Pinit

Аз лично буквално полудявам при мисълта, че един от двата ни почивни дни уикенда винаги трябва да се изнизва в чистене – не само, че през седмицата, когато се прибереш в 10 часа вечерта, единственото, което искаш да направиш, е да хапнеш нещо набързо, да си нагушкаш любимите човек и куче…и да легнеш да се наспиш, но и определено съчетавайки две работи се опитвам непрекъснато да откривам нови начини за справяне с бъркотията у дома. Разбира се, ако нямаш домашна помощница, която да живее у вас, с каквито и джаджи да се сдобиеш, пак ще трябва да запретнеш все някога ръкави и да почистиш, но все пак живеем в 21 век и определено има доста интересни и функционални продукти на пазара, които помагат и спестяват най-вече време.

Моят дом със сигурност не е smart home, но от както имаме куче, определено блестящо чистият апартамент мога да го видя само в мечтите си. И чистенето на хиляди косми от всякъде /визирам наистина НАВСЯКЪДЕ/ ни отвличат вниманието от други места, които също имат нужда да бъдат обгрижени – като прозорците, например. Колко от вас чистят стъклените си повърхности ежеседмично? Сигурна съм, че не сте много 🙂 Да се правиш на алпинист и да висиш от прозорците, особено ако си на висок етаж, сигурна съм, не е най-приятното занимание…а понякога и въобще липсва такава възможност, в която да изчистите външната част. Е, най-накрая и аз се сдобих с едно умно роботче на име Betty. Преди време, когато ги пуснаха на нашия пазар и мернах няколко реклами, доста се заинтригувах, но ако трябва да бъда честна, не можех да повярвам, че най-накрая има толкова функционална джаджа, която наистина да върши това, което е описано. От MClimate обаче знаят, че за да повярват хората, те трябва да пипнат продукта, да го опитат. Това няма как да стане с едни красиви реклами с щастливи непознати хора, които се опитват да ти продадат поредната глупост. Затова ми изпратиха Betty и още тук искам да подчертая, че я имам от доста време, не ми е заплатено за това ревю и наистина исках сама да се убедя в качествата й, преди да ви разказвам за нея. Ще ви разкажа за цялото си преживяване с нея, какво всъщност представлява,  и разбира се, плюсове и минуси 🙂

Betty е изкуствен интелект, който е създаден да почиства бани и прозорци основно, но може да се използва върху всички гладки повърхности, които имате у дома: огледала, под, душ кабини. Аз лично използвам смарт джаджата засега само за прозорци /до които няма как да стигна иначе от външната страна/ и за душ стъклата в банята ни. Разбира се, не си мислете, че може да оставите Betty сама у дома и като се приберете стъклата ви ще са почистени, а роботът ще се е прибрал на мястото си – все още няма чак такива магически изобретения, или поне аз не знам за тях, но това, което може да правите с помощта й, е да си починете, да гледате филм или да свършите друга домакинска работа, докато тя чисти.

И за да съм максимално полезна, ще се опитам да отговоря на няколко въпроса, които изникнаха дори първо в моето съзнание, а и вие самите задавате 🙂

 1. „Няма ли да падне?“ – най-често задаваният въпрос. При мен досега не се е случвало да пада, но закупувайки продукта, вие сте информирани, че това все пак може да се случи. Затова също е помислено, тъй като има обезопасително въже – аз лично го използвам само за външната част на прозорците, защото тогава евентуално падане от висок етаж не би било добре 🙂 + дори токът да спре, Betty има вградена Un-Interrupted Power System, която позволява до 20 минути закрепване на повърхността. 
 2. „На батерии ли работи?“ – не. Това е и един от нека го наречем „минусите“, но с 4-метров кабел предполагам, че никой няма да има проблем да достигне местата за почистване, освен ако не живеете в палат с огромни френски прозорци.
 3. „Как се закрепя?“ – чрез мощен вакуум. Закрепва се на всякакви повърхности и може да издържи до 5  кг допълнителна тежест.
 4. „Шумен ли е?” – да. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че е като песен на пролетни птички, но и коя прахосмукачка, например, не издава шум? Не е нещо непоносимо, особено ако сте си пуснали любимо парче или интересен филм през това време.
 5. „Какви повърхности може да почиства?“ – както и по-рано споменах, може да почиства всякакви гладки повърхности – от под до прозорци. Аз я използвам за душ кабина и прозорци.
 6. „С какъв препарат се почистват стъклата?“ – с този, който обикновено използвате и по принцип. Това, което се спестява, освен трудa ви /което си е достатъчно според мен :D/, е и минаването по 2-3 пъти с парцал и след това с вестник, който да оправи замазването. Betty не замазва, но за целта трябва да я пуснете един път без препарат, за да премахне замърсяването, а след това да сложите от продукта само на едната микрофибърна кърпа, защото другата минава след нея и работи именно върху това да няма замазване.
 7. „Почиства ли добре целия прозорец?“ – да, без много малка част в ъгълчетата.
 8. „Сама ли спира, или аз трябва да преценя кога?“ – Betty има вградена Artificial Intelligence технология, която й позволява да си създаде собствен маршрут – сама си разбира, кога е готова – разбирате чрез „писък“, а през това време тя си стои чрез вакуум на прозореца.
 9. „Ако виждам, че не чисти там, където трябва, как да я навигирам?“ – има си умно дистанционно, чрез което може да й давате напътствия.
 10. „Какво има в комплекта?“ – Betty, 2 бр. висококачествени микрофибърни кърпи, пулверизатор, захранване (1м), удължителен кабел 4 м, инструкции, 2 бр. резервни вакуумни пръстени, дистанционно + батерии и обезопасително въже за използване при външно почистване на прозорци
 11. “Колко години е гаранцията на Betty?” – 2 години.

В дома ни вече имаме Betty, роботче за почистване на подовите настилки – и определено все по-често мога да кажа, че прибирайки се у дома знам, че все пак имам по-малко домашни задължения и повече време за друга работа – аз, разбира се, използвам това време за задачки по блога или игра с Чарли, защото милата душичка е стояла сама вкъщи цял ден, а всичко, което й се иска, е малко внимание и игра. В динамичен свят като този, в който живеем на днешна дата, такива джаджи като Betty не смятам за глезотия, а за необходимост, особено ако сте кариерист и сте извън дома в голяма част от времето 🙂

Подобни интересни нови придобивки пък винаги довеждат със себе си и някой друг приятел у дома:

Pinit

Ще се радвам да ми споделите мнение, ако някой от вас също използва Betty, а аз оставам на линия да отговоря на вашите въпроси, ако не сте намерили отговор по-нагоре в текста.

*Betty ми е предоставена от MClimate за проба. Мнението е изцяло мое,

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.