Непреходна мода или как да пазаруваме разумно?

Започвам годината и тук, в блога, с обещание, че ще се виждаме все по-често на mademosellie.com 🙂 Дълго обмислях с какво да ви приветсвам за добре дошли, и какво по-хубаво от идея как да бъдем по-добри към заобикалящия ни свят, като същевременно и спестяваме? Не съм първата, нито последната, която ще ви говори за “second hand”, винтидж или аутлет. Но дълго време игнорирах темата и няма как да го скрия – като всяко дете, особено такова, което е завършило в частно училище /макар и на стипендия/, дори мисълта да пазарувам в кварталния секънд хенд, бе немислима – какво ще си помислят другите? За щастие, времената се менят и в последните години от срамен акт – да, да ровиш из такива сайтове или на място, търсенето на находки на различни места започва да се превръща в нещо вълнуващо, интересно и най-вече осъзнат избор. Поне за мен е такъв. 2020 освен, че пеоткрих себе си като човек, преоткрих и страхотните места в София, от които можеш да се сдобиеш с огромни находки, често за толкова малка обменна стойност, че дори съм готова да изчакам някой преди мен да се нарадва на дрехата си, и да му я откупя веднага. Нито имам предразсъдъци, че някой друг е обличал например роклята, нито се притеснявам, че не е най-новият модел /и на тях се радвам, но всичко трябва да бъде умерено и не на всяка цена/. Отдавна разбрахме, че стилът е това, което ни прави различни, открояващи и запомнящи се, а не етикетът… Преди месец открих най-красивото палто на Tommy Hilfiger от колекцията с Gigi Hadid, а преди това се сдобих с 1-2 къси пухкави еко палта от Бибонс – обожавам идеята за вдъхване на нов живот на нещо позабравено за някого! Съвсем скоро ще ви направя списък от къде да пазарувате секънд хенд – сайтове + физически магазини, но сега нека се върнем на днешния виновник да повдигна темата, а именно Remixshop.com, които знаете, че са един от най-големите такива сайтове в България с огромно разнообразие от предложения 🙂

Освен second hand находки, в сайта има и секция “Outlet”, в която можете да си откриете страхотни попадения като моята рокля, например.

Всичко тук е ново – с или без етикет, но за тези, които все още не могат да премахнат бариерата да пазаруват изцяло втора употреба, тази селекция е точно за тях – възможност да прибавите към гардероба си дори висок клас брандове, но на цени, които да ви устройват. Някак в по-ранните ми години смятах, че за да изглеждам добре и да се “впиша” в обществото, е нужно да пазарувам само това, което се предлага на момента в магазините. Но това е от периодa на всеки човек, в който търсим одобрение от останалите – с годините се научаваме, че всичко е до усещане, до това какво имаш ТИ налично в гардероба и как би съчетал новото попадение – независимо дали е от нова колекция, аутлет или секънд хенд – аз пазарувам и трите. Щастлива съм, че вече и в България не се гледа подигравателно на този тип пазаруване, а по-скоро обратното – интересно е да си търсил, да си открил, да си съчетал. Всеки има различна стратегия, ще ви споделя моята /след като в понеделник пуснах анкета в профила си в Инстаграм – какво искате да виждате повече при мен, се оказа, че определено ви липсват съветите за съчетаване на дрехите, от къде, как, защо, а не само да ви показвам красиви кадри…и тук съм съгласна с вас :)/. Затова нека започваме:

  1. Да пазаруваш second hand или аутлет, какъвто е случаят тук, е като да пазаруваш от където и да било другаде. Предразсъдъци няма, особено ако бяхте видяли как ми пристигнаха тези дрехи от кадрите. Етикет, качество, всичко. Същото беше и с якето, на което се чудих едно известно време преди години, но така и не ми се инвестираше реалната сума. За късмет – си го открих в Remix Outlet секцията на достъпни пари и сега ще му се порадвам. Когато ми омръзне – ще предам напред.
  2. В анкетата получих и запитване – какво правя с дрехите, след като ми омръзнат? Добър въпрос. Разделям на 3 категории – първо споделям с приятелки какво имам и бих могла да им дам, ако си харесат нещо /за съжаление сме леко различни размери и не всичко може да си разменяме, но пак намазваме една от друга често :)/. Втората категория е: luxury brands – оставам ги за благотворителни разпродажби, които се провеждат в Инстаграм за дадена кауза /в един хубав ден отново и на място/. Преди продавах често чрез платформата, но някак аз самата усетих нужда и желание да давам добър пример на аудиторията си и така достигнах до извода, че през mademoisellie бих продавала само за КАУЗА. И третата категория е отново само със запазени дрехи, които пускам в Remix, които доста са улеснили услугата си. Тези дрехи, които не са на кой знае какви брандове, пускам в Контейнерите за дрехи, които може да откриете из цяла София.
  3. Съчетаване на дрехи. Как става тази магия? И определено това е най-задаваният въпрос при мен. Честно да си призная, не мога да дам точна рецепта, но при мен важат няколко правила, които не веднъж съм споменавала. Първото е ЦВЕТОВАТА ГАМА. Понякога се случва да я наруша за някое пролетно изящество на цветя например, но цялостно се придържам към тези цветове и техните нюанси: черно, бяло, червено, тъмно-синьо, тъмно-зелено, бежово. Така знаете, че каквото и да вземете ново, то ще има възможност да се съчетае с останалия ви гардероб, а това е изключително важно. Второто определено е най-доброто, което можех да направя /научих се от Звезди от Mint Stories/ когато внасяте нещо ново, премахвате друго старо. Сантименталната стойност понякога е само в главата ни и не тениската например ни носи спомените, те са в нас самите. Колко често отваряте гардероба си, за да видите конкретен артикул, който да ви пренесе в хубав момент? Сещате се за него и без да видите конкретната дреха, затова нека пазим спомените си, но без да трупаме излишно само обем у дома, който ни пречи да се чувстваме свободно и свежо. Мен лично ме побърква мисълта за буквално “катуна”, в който на моменти се превръща апартаментът ни от вещи. Както аз се радвам на находки, които някой друг е пуснал напред по веригата, така и аз се научих да се разделям с вещи, които за мен вече не носят радостта, която биха носили на някой друг, който ще ги преоткрие като нещо ново, различно и вълнуващо. И ЧЕТВЪРТО – кройките и моделите. Не пазарувайте по симпатия, а това, което знаете, че ви стои добре. Преди се случваше често да купя рокля или панталон, които не са подходящи за моето телосложение, но копнеех да имам. После отлежаваха с години из останалите ми дрехи, докато не се научих, че ВСЕКИ ОТ НАС Е РАЗЛИЧЕН и в това всъщност е красотата ни. Ама наистина. И това, че аз съм нисичка, но с леко по-широк ханш означава, че ще търся такива артикули, които да пасват на моето тяло, като рокли, които се разкрояват от кръста надолу, като панталони, които са с висока талия и определено никога дрехи с дължина 7/8-ми, които не стоят добре на моята височина. Примерите са много и съветът ми е да откриете това, което знаете, че не само ви стои добре, но и се чувствате добре в него /изключително важно/, и тогава ще сте по-наясно какво търсите и няма да се лутате из хилядите предложения. На мен ми отнема не повече от половин час да изровя например сайта на Remix, който не е малък, за да открия това, което търся. Просто защото вече окото ми е тренирано и знае какво търси 🙂

Връщам се набързо към това, за което сме се събрали, а именно Outlet секцията в Remix, за която се свързаха с мен всъщност от бранда. Това, заради което реших да ви споделя толкова много информация как да се ориентирате в сайта, е фактът, че е изключително user friendly и много лесно може да търсите само това, което ви интересува. Ценовите сегменти са Luxury (дизайнерски марки, високо ценово ниво), Mid Range (модерни марки, по-високо ценово ниво от budget) и Budget (популярни марки, изгодна комбинация качество/цена). Аз лично залагам на по-високите ценови сегменти, защото напоследък предпочитам качество пред количество /и в предходни статии съм ви го споделяла/ и затова пазарувам по-малко, но обмислено. За мен е важна материята и определено дрехата да е непредходна, което бих перефразирала като “Дреха, която няма време. Дреха, която винаги ще може да се съчетае, независимо от моментата мода”. Така взех тази рокля, която е огромна находка според мен – бих могла да я нося през всеки сезон, за всякакъв повод. Палтенцето е изключително топло, интересно и лесно съчетаемо с всичко останало, което притежавам. И тъй като забравих по-рано да спомена за долнището на пижамата – набързо споделям, че бях харесала този модел на Oysho oще в магазина, но отново не знаех, дали ми се дават 60 лева за него. Сега го открих отново в Outlet секцията, беше си и с етикет, и много се зарадвах, че за 20 лева се сдобих с артикул, който харесвам и дори съм обмисляла, дали да не купя на редовна цена. Има някакъв истински чар в това да следиш намаления, изгодни цени и определено все по-често се ровя, дали това, което съм набелязала, няма да го открия другаде на по-добра цена. 🙂

Pinit

Aко имате въпроси, ще се радвам да ви отговоря. Според мен индустрията в последните години се видоизмени коренно и това ми харесва. Все повече се говори за sustainability, за това какво причиняваме на планетата с консуматорството си и дори най-малките крачки, които предприемаме, са от значение. Затова помислете и вие самите какво може да направите, за да намалите свръхпроизводството на модната инсудтрия – аз лично няма да спра да се захласвам по новостите при любимите ми брандове, защото все пак за мен модата е изкуство, което ме прави щастлива, но с годините пазарувам все по-обмислено и не винаги има значение мястото, от което е закупена дадената дреха, или нейният сезон.

Вглеждайте се в детайлите, в кройките, в моделите, и се научете на стил, не на мода. В това е разковничето 🙂

*Статията е в колаборация с Remix. Мнението е изцяло мое.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.