Project: Freshen up your home

Здравейте, прекрасни хора. Най-после намерих време да напиша и тази статия, която искам да ви представя от много време. Днес ще си говорим за освежаването на дома и интериорните решения. Не съм професионалист, искам да го изясним още от началото на статията. Всичко, което ще прочетете и видите в следващите редове, е мнение на най-обикновен човек, който е имал огромното желание да оползотвори пространство в дома си, което стоеше около 2 години празно, чакайки музата да ни връхлети. Или пък да се почувстваме финансово стабилни. Няма значение. Важното е, че резултатът е налице, у дома имаме най-красивата зелена стена, камина и така мечтания от мен пепитен фотьойл. Няма как да реновираме целия дом до основи, затова всяка година инвестираме в различна стая. Този кът, за който си говорим, е част от голямото холно пространство.

Pinit

И нека започваме 🙂 Как изглеждаше това място преди ремонта?

Pinit

Виждате, че нямаше никакъв уют, замисъл и каквото и да било друго в тази бяла стена с един жълт стол. Подчертавам, че тази лампа не й е там мястото, тя е част от другата част с диван и телевозор, а картината е закачена до масата ни за хранене. И двамата с Боби сме нерешителни и дълго време обмисляхме какво да направим с това не малко кътче. Не сме дизайнери, нито намерихме познат, който да се отзове на молбата ни. Минаха месеци и накрая просто взехме нещата в свои ръце. Открихме страхотен сайт, който ти дава възможност да се развихриш сам, без никакви познания в тази сфера, и да “скалъпиш” един добре изглеждащ проект. Огромен фен съм на Pinterest от години и там събрах изключително много вдъхновения. Единственото, в което бях сигурна, е, че исках тъмна стена с камина. В блок обаче за жалост нямаше как да изградим истинска камина, защото нямаме комин, но в 21 век има толкова варианти, че главата да ви се завърти. Така стигнахме до решението да сложим камина на биоетанол, която да палим само, когато имаме нужда от уют и разбира се, малко топлина. Какви варианти бях харесала, ви показвам в моите Pinterest Boards:

Pinit

Разгледах хиляди варианти на тъмни стени, като бях убедена, че заради жълтия стол, ще изберем син цвят. Взимайки предвид обаче, че всичко в момента е в този нюанс заради тазгодишния Pantone: 19-4052 Classic Blue, реших да съм наопаки, както винаги в живота си, и се спряхме на другия фаворит – emerald green. Решихме цвета, дойде време и за облицовката около камината. Виждате, че почти всички запазени картинки съдържат каменна повърхност, която харесвам страшно много за такъв тип помещение. Да, обаче, нашето пространство е с нисък таван и малка широчина, което не позволява прекалено струпване на детайли, затова преценихме първо да боядисаме цялата стена в един цвят, а ако след това решим – да сложим и красивите камъни. Как си визуализирахме всичко това и как се осмелихме сами да взимаме решения, без помощта на дизайнер? Чрез сайта, за който ви споменах в началото на текста. Казва се Home By Me: единственото, което трябва да имате, е точните размери на апартамента/къщата, малко въображение и време, в което да изпробвате хилядите варианти за интериор. Как изглеждаха при нас нещата виртуално:

Разбира се, не може да сложите АБСОЛЮТНО всичко, което ви се иска, защото системата на сайта работи с артикули на дадени компании, така че може да сложите подобни детайли на тези, които в реалността бихте искали да закупите. Ако трябва да бъда честна, никога не съм си представяла, че с Боби ще успеем да си направим подобен проект. За освежаване препоръчвам платформата с две ръце, но за основен ремонт – не си правете експерименти и се доверете на професионалистите, ако беше толкова лесно, нямаше да бъде толкова търсена професия.

Както виждате и на визуализацията по-горе, с каменната облицовка нямаше да изглежда толкова добре, колкото си го представях в главата си. Затова взехме решение да се придържаме към този стил:

След като взехме най-трудното решение – цвета, тръгнахме по магазините да издирваме хубав наситен тъмно зелен нюанс. Тук е хубаво да добавя, че повечето марки бои предлагат не само цветовете си по каталог, ами могат да смесят тези, между които се чудите. Обиколихме няколко места, като единственото, в което открихме два варианта, които да ни допаднат, беше BAUHAUS. Спряхме се на марките Helios и Dulux. Номерата са следните:

 • Helios: 051 – дясно на снимката
 • Dulux: Minted Glory – ляво на снимката
Pinit

Проведох анкета сред познати, както и в Инстаграм сторита, кой цвят е по-подходящ – повечето отговори бяха за по-светлия зелен цвят, който имаше лек нюанс на синьо /Dulux/. След 3 дни мислене, с Боби отново решихме да сме обратно на всичко и отидохме до Bauhaus за emerald green цвета на Helios. Боята е изключително качествена и с две ръце постигнахме ефекта, който виждате. Много пъти по-евтиното решение излиза по-скъпо, защото ще се наложи да минете още веднъж за плътност, което респективно означава и по-голямо количество боя. На нас ни стигна приблизително 2,5 л боя. За един ден майсторът ни приключи с изграждането на гипсокартонената стена, в която се помещава камината. Не са изключително много местата, които предлагат това решение все още, но все пак имате избор. Биокамините са екологично решение, което използва възобновяема енергия и с пламъка си придават изключителен уют. Функционалността им въобще не е сложна – в горивната камера се налива биоетанолът чрез фуния не до горе и се запалва с дълга запалка. Води се, че не отделят миризма, но според мои наблюдения – има лек аромат на етанол, с който обаче се свиква и не е толкова неприятен. Нашата камина е от ФРИА, оставям линк: https://biokamini.eu/product-details/delta-900-r/ Магазинът се намира в Младост и може да видите голяма част от тях на живо.

След като майсторът “построи” стената с камината, за още един ден успя да боядиса стената на две ръце. Реално това е нещо, което вие сами може да направите, но точно в този период и двамата имахме много работни ангажименти и преценихме, че е по-добре да оставим тази работа на човек, който разбира повече от нас 🙂

От тук нататък следва лесната и приятна част – декорирането. Взимането на решение за цвят бе най-трудно от цялото освежаване на този кът. След като се спряхме на зеленото, всичко останало дойде съвсем бързо и лесно. Изключително много държах декорацията да е от естествени материали и по възможност – от български производители. Не ми отне много време да намеря качествени брандове, които да изработват дървени маси, лампи, всичко. Масите са от OURHOOD, които знам от доста време. Виждала съм ги неведнъж на базари, пък да не говорим колко пъти съм разглеждала портфолиото им и съм си представяла техните мебели у дома. След като видях и какви красоти са създали в прекрасния дом на Звезди и Кало от Mint Stories, бях сигурна, че този път ще се свържа с тях за маса. Отидохме на място в работилницата, за да изберем дървото и формата на живо. Доста бързо харесахме едно парче дърво, което наподобяваше формата на сърф. Изговорихме вариантите да останат пукнатините така, както природата ги е създала, както и да не пипаме много по цвета, защото е изящен. След две седмици, когато ги получихме, бяхме повече от щастливи от резултата и в момента все още не мога да им се нарадвам 🙂

Pinit

Другият детайл, лампата, също е произведение на изкуството. Брандът е PALADIM, български, и твори на световно ниво. Винаги съм искала да имам такава красота у дома и сега бе точният момент това мое желание да се превърне в реалност. Разгледайте и другите им декорации, като часовниците, например, които смятам в скоро време да вкарам като детайл у дома. Когато твориш с желание и любов, това си личи!

Фотьойлът и прилежащата към него табуретка са от IKEA. За мой късмет, точно когато започнахме търсенето на интересен десен, пуснаха пепитен вариант на любимия ни жълт стол. Ще кажете – ама защо не претапицирахте стария? Защото имаме AirBnb, което също имаше нужда от освежаване – и съответно той ще свърши тази трудна задача 🙂

Възглавничката е спонтанна покупка от магазин КРЕО, който между другото има страхооотни интериорни решения, така че също ви препоръчвам да разгледате сайта им, а след време, живот и здраве, и физическите им магазини 🙂

Всичко, което виждате, е направено с много любов, желание и мотивация домът ни да стане “нашата крепост”. Ако имате допълнителни въпроси, с радост ще ви отговоря! Пожелавам ви уют, спокойствие и мир в душата. Аз си пускам тиха музика, сядам да пиша още блог постове и се гушвам заедно с Чарльони. Надявам се да съм ви била полезна с тази статия 🙂 Благодаря, че сте тук заедно с мен!

Pinit

Обобщена информация:

*Целият ремонт е извършен за наша сметка и не съм в колаборация с нито един от посочените брандове. Единствено лампата закупихме с предоставена от бранда отстъпка.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
 • AROCKCHICKLIFE by Nicole
  June 11, 2020

  Разпознах няколко любими бранда, а за целия проект мога да ти кажа голямо БРАВО и СУПЕР! 🙂 Получило се е чудесно 🙂 всичко от дигиталния план до щщастливото ти лице накрая <3

  • ellie
   August 18, 2020

   Благодаря от сърце за милите думи! Наистина сме много щастливи с резултата <3