Покани природата у дома

Днес ще ви пренеса в една градска джунгла, но не от някое пътешествие, а от собствения ми дом. Толкова време прекарваме у дома вече втори месец, че какво ли не пренаредих, освежих и купих за този апартамент. Липсата на социален контакт не само с хора, но и с природа, ми липсваше откровено. Не съм от хората, които се справят с красиви цветя у дома, затова се бях отказала и освен няколко кактуса, друго нямаше да откриете в моята крепост. Не съм постоянна предвид начина ми на живот, който по принцип е прекалено динамичен, а едно цвете/растение все пак изисква грижи, като всичко живо. Преди съм ви разказвала за Cactus Lab и как Нуша, която стои зад това прекрасно зелено начинание, ме научи, че тези бодливковци са страхотен приятел за интериора, който не изисква много, а се отблагодарява с огромна положителна енергия и разбира се, освежаване на интериора. С времето Cactus Lab прерасна и в Botanic Lab, вече с доста по-голям екип и цели. Да променят градската среда. Малко като да се бориш с вятърни мелници, но с много труд и постоянство, всичко се получава. Много офиси вече им се довериха, за да предоставят чист въздух и уютна работна среда на своите колеги.  Като цяло Botanic Lab е създаден с грижа за по-зелена, здравословна и красива среда в затворените градски пространства, благодарение на лесни за отглеждане растения – както самите създателки казват. Хубавото обаче е, че желанието им не стига само до обществените места, а и до собствените ни домове – да създават един по-добър и зелен живот, който да допринася за нашето здраве, благосъстояние и уют. Няма да изпадам в подробности колко важно е да имаме живи растения около нас, които да пречистват въздуха. Искаше ми се от много време насам да превърна апартамента в мини джунгла буквално, защото обожавам зелени растения. Носят ми спокойствие и ме пренасят в друга реалност, а какво по-хубаво да се чувстваш уравновесен в собствената си крепост?

Така стигнах и до Botanic Lab, с които изготвихме план за интериорното озеленяване, след като изпратих снимки на стаите, за да придобият ясна представа от какво има нужда пространството ни. Имам виждането, но все оплесквам нещо по интериора, защото все пак не съм архитект/дизайнер и не винаги мога да преценя адекватно кое е най-правилното решение. Затова е хубаво за някои неща да се доверявате на специалист, в случая ландшафтни архитекти, които си знаят работата, повярвайте ми. Услугата им е дигитализирана – става изключително бързо и лесно, след което домът ви се превръща в малък зелен оазис като този, който виждате на снимките. Вие определяте стила, бюджета, като аз например имах и изискване растенията да не са отровни заради Чарличко, който често обича да си похапва листа и после да се натравя. Ако имате малки деца, може би е добър вариант да сложите изискване цветята да са нависоко – като цяло всичко зависи вие какво очаквате, какъв е начинът ви на живот – защото все пак крайната цел е вие да се чувствате комфортно у дома и озеленяването да ви носи щастие, успокоение.

Съвсем откровено – смятам, че дори да работя home office завинаги, поливането на цветята няма да бъде мой приоритет, просто съм такъв човек, забравям често, а не ми се иска да убивам постоянно растения. Затова се спрях на такива зелени приятели, които имат нужда от вода веднъж седмично, а за кактусите знаете – почти е невъзможно да го уморите, или поне не съм стигала до там. Така момичетата от Botanic Lab се спряха на доста интересни интериорни варианти с различна големина и саксия/кашпа – отново различни – според духа на съответната стая. Така в светлата ни малка офис стая сложихме по-игриви варианти от ратан и бяла саксия, докато в тъмната атмосфера на хола и зелената стена се акцентира върху самото растение, а саксиите са черни/ратанови. За балкона си имам най-любимите мини кактуси обаче с интересна и различна визия – каменно дъно и форма на къщичка. ОБОЖАВАМ ГО!

А най-нестандартното цвете е това, което виждате на снимката с библиотеката. То има страхотна стойка, която се закача с черно въже – т.е. трябва да закачите плоскост, на която да се спусне тази висяща красива саксия, но ние в момента обмисляме къде да направим подобна дупка – защото знаете, не всяка стена е подходяща за пробиване. Та така остана за момента – ще видим, дали няма да е от онези неща, които остават „само за малко“ на дадено място, или това ще е вечната му позиция. Who knows 😊

Самият процес от запитването към Botanic Lab до крайния резултат е изключително приятен и лесен, защото изискванията са ясни, а реализацията се случва чак когато между двете страни е постигнато съгласие за крайния вариант, който ще бъде имплементиран в дома ви. Ние живеем в малко претъпкана къща и затова не сме прекалили и с растенията, а те са по-скоро интериорен акцент, който да носи живот и настроение във всяка стая. Реално момичетата, носейки целия готов проект у дома, ми показаха коя саксия за къде е предвидена, но в последствие, разбира се, всичко си зависи от вас и вашето усещане за уют. Аз местя постоянно местата не само на цветята, но и на мебелите, защото така се чувствам добре 😊 А толкова свеж не сме виждали апартамента си никога. Холът например, който виждате, въобще не е това, което бихме искали – но ще дойде момент, в който ще инвестираме повече и в тази част на апартамента, както направихме със зеления кът, но всичко с времето си. И именно тези красиви растения допринесоха това леко невзрачно място да се освежи и да бъде доста по-приветливо. Нито масите са това, което ни се иска, нито ТВ шкафа, който всъщност е от стари рафтове, които сме пребоядисали в бяло и някак успяхме да ги обособим като DIY шкаф, докато успеем да направим по-обстоен ремонт и тук. Показвам ви го, за да видите, че не всичко у дома е дизайнерско, instagramable или както искате го наречете. Но с любов и подобни решения като интериорното озеленяване си създаваме красота и истински дом, защото така се чувстваме спокойни, определено цветята имат това свойство.

Да не забравяме все пак и наръчника за грижа, който според мен е изключително важен. Всички растения, които виждате, се поливат веднъж на седмица, като това, което ми се стори интересно, е и колко вода поемат на тези 7 дни, защото обикновено ги преполивам и те мухлясват горките. Ето така изглежда гайдът:

Разказвам ви всичко това, за да ви вдъхновя да направите стъпката към това да имате добре балансиран и уютен дом с растения, подходящи конкретно за вашия апартамент/къща – според изложение, големина, вкус, всичко. И ако не разбирате като мен толкова от цветя, то по-добре се доверете на специалисти, защото крайният резултат, обещавам ви, си заслужава. Буквално поканих природата у дома с това персонализирано интериорно озеленяване и в момента се чувствам като в зелен оазис – толкова свеж не съм виждала апартамента ни никога. Направихме всичко това сега, защото по време на карантината осъзнах, че домът буквално е моята крепост и я бяхме оставили на заден план. А сега изпитвам желанието да си стоя в приветливия апартамент, да работя, да готвя, да гледам филм – защото има толкова живот във всяка стая! Не са нужни големи промени, повярвайте ми. Едни на пръв поглед малки детайли като растенията – могат да променят целия облик на всяко помещение. И буквално пренесохме късче от природата между бетонните стени и сега сме щастливи.

Ако имате въпроси за озеленяването, ще се радвам да ви отговоря. Може да пишете направо и на Botanic Lab, които ще могат да ви дадат най-точни отговори!

Nature is not a place to visit. It is home.

*Botanic Lab предоставиха озеленяването за нашия дом. Статията не е спонсорирана и е изцяло изградена върху лични наблюдения и убеждения.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.