Сладък ден в сладкарници “Неделя”

Почти два месеца по-късно успявам да намеря време най-после да ви разкажа за една прекрасна събота, която прекарах в работилницата на сладкарници „Неделя“.

Pinitсладкарници Неделя

Когато получих поканата бях толкова развълнувана, почти като дете – че кой не иска да се почувства като във филма „Чарли и шоколадената фабрика“ ? Денят бе слънчев, имахме организиран транспорт до цеха, а там ни очакваха с нетърпение собствениците, които се оказаха едни прекрасни работливи и предприемчиви хора 🙂

Pinitсладкарници Неделя

След като рожденикът и водещ Драго Симеонов ни приветства и ни разказа малко повече за това, как е започнала фирмата, колко усилия е струвало на семейството през годините и как ще протече нашият тур, се запътихме към съблекалните, за да сложим задължителното облекло, което да поддържа хигиената по време на работа 🙂

Pinitсладкарници Неделя

Започвайки нашата обиколка, собствениците Радослава и Георги Минчеви ни разказваха за всяка машина, всеки продукт и дори поздравяваха своите служители – по-голямата част от тях са от създаването на фирмата, което е 1993 година…представяте ли си? В началото самите Минчеви са произвеждали сами тортите за своята малка сладкарничка на площад „Баба Неделя“ /от където идва и името/ в центъра на София и до днес вярват, че най-важна е ръчната изработка и пресните торти, които карат хората толкова години да обичат сладкарници „Неделя“.

Pinitсладкарници Неделя
Pinitсладкарници Неделя

И за да не се отклонявам толкова много, ще продължа с разказа за вълнуващата съботна сутрин, която имах. Вървейки из различните помещения се впечатлих най-вече от организацията, която са създали – зад всяка машина, зад всяка смес – имаше отделен човек, който вършеше работата си с такава лекота! И няма как да не спомена, че видях и солена торта /която предлагат от скоро/ – е това ако не е рай! Както повечето от вас знаят, не съм голям фен на сладкото, затова новата им идея за продукт, различен от познатите ни торти, е страхотна! Смятам, че е изключително важно една компания да търси новости, да опитва нови неща, за да върви напред – а тук усетих страхотен дух на едно невероятно семейство, което има желанието да надгражда, бизнесът му да става все по-успешен и не за сметка на качеството, а с мисъл и иновации!

И след като се потопихме в магията на сладкарството, след като видяхме как се прави всяка една смес, блат и дори самите красиви цветни фигурки, които се рисуваха от художник, дойде време за най-итнересната част от обиколката, а именно ние сами да изработим емблематичната за сладкарници „Неделя“ торта – „Бяла Неделя“. Толкова голямо удоволствие отдавна не бях изпитвала – колкото и да съм скарана с готвенето като цяло, самата идея да сътвориш подобно нещо сам – беше страхотна! Започнахме с разрязване на блатовете, след това сиропиране, поставяне на млечен крем и сметана равномерно и накрая декорирането чрез шоколадови ролки и дантела. Звучи толкова лесно, нали? За жалост се оказа, че е доста трудна задача и половината от нас направихме огромно мазало, но с усмивка на лице (: И все пак с помощта на майстор-сладкар успяхме да оправим грешките и накрая всеки от нас си тръгна гордо към вкъщи с направена лично от него торта „Бяла Неделя“.

Pinitсладкарници Неделя
Pinitсладкарници Неделя

И като за финал бих искала да отправя благодарности за прекрасния ден, който ни сътвори семейство Минчеви, за приветливото отношение и за това, че ни карат да вярвяме, че с труд и желание всеки един от нас може да постигне много и тук, в България 🙂 С направата на тази торта аз зарадвах моето семейство и направих деня на още няколко човека една идея по-сладък!

Pinitсладкарници Неделя
Pinitсладкарници Неделя

Всяка една торта в работилницата на „Неделя“ се създава от ръцете на нашите майстори-сладкари. Осъзнаваме голямата отговорност да бъдем част от незабравимите празници на хиляди български семейства вече 25 години. Именно тяхното доверие е нещото, което съхранява магията и любовта, с която творим“ – сподели Радослава Минчева.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.